«Δεύτερη άνοιξη» στου Ψυρρή - Η ιστορική γειτονιά αναγεννιέται

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πολύβουη γειτονιά του Ψυρρή είναι η πρώτη μέσα στη καρδιά της πρωτεύουσας που πριν από είκοσι και βάλε χρόνια κατάφερε να αναβαθμιστεί, και μάλιστα εντυπωσιακά, παρουσιάζοντας στους Αθηναίους τις δυνατότητες του Κέντρου που είχαν μάθει να αποφεύγουν. Σταδιακά μπήκε νέο αίμα, πρωτοποριακές ιδέες και διάθεση για δημιουργία σε μια ολόκληρη περιοχή χαρακτηρισμένη από παλιές επιχειρήσεις που είχαν αρχίσει να παρακμάζουν, σε δρόμους στους οποίους τα φώτα λιγόστευαν. Το αποτέλεσμα ήταν καταλυτικό: το Ψυρρή άνθισε, γέμισε με νεολαία που μαζί της παρέσυρε και μεγαλύτερες

γενιές, καταστήματα, γεύσεις, κέφι και μουσική. Ακολούθησε μια περίοδος για την οποία πολλοί είπαν ότι «χάθηκε η μπάλα», εννοώντας πως μέσα στον πυρετό της ανανέωσης έγιναν μεγάλες εκπτώσεις στο καλό γούστο προς όφελος της εμπορικότητας.

Λίγο αργότερα, ένα ανάλογο πείραμα στο Γκάζι είχε χειρότερα αποτελέσματα. Oμως, η φιλοσοφία του «να ξετρυπώσουμε την αίγλη της παλιάς Αθήνας» είχε ριζώσει για τα καλά, ειδικά ανάμεσα στους νέους που έχουν τη δύναμη και τις ιδέες για να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Το φαινόμενο εξαπλώθηκε και σε άλλες αθηναϊκές γειτονιές, όπως για παράδειγμα στα Πετράλωνα ή στον Κεραμεικό, με μεγαλύτερη προσοχή. Σήμερα, η γειτονιά του Ψυρρή μάς θυμίζει πως όχι μόνο είναι εδώ, ζωντανή και πάλλουσα από ζωή, αλλά ότι διεκδικεί ξανά την πρωτιά στις προτιμήσεις του κόσμου, με πολύ προσεγμένα μαγαζιά, με φιλτραρισμένες διαθέσεις, με πιο καθαρή άποψη επάνω στο τι είναι τελικά μοντέρνο και άξιο προσοχής στην εποχή μας. Το Ψυρρή, λοιπόν, ξανασυστήνεται επικεντρωμένο στο μέλλον και με ένα λαμπερό «οπλοστάσιο» προτάσεων.

Από την εποχή που σίγησαν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι θορυβώδεις επιχειρήσεις, οι απαντήσεις εδώ δίνονται μέσα από τη σοφία του εκλεπτυσμένου ή -ως είθισται να λέμε- «ψαγμένου», που επιμένει να εκπέμπει το σήμα του προς πάσα κατεύθυνση. Και το σήμα αυτό ακούγεται, δυνατό και καθαρό, αν κρίνω για παράδειγμα, από τη νεότερη -μόλις ολίγων ημερών- επιχείρηση της περιοχής, στην οδό Ναυάρχου Αποστόλη 10, με την ιντριγκαδόρικη και πλημμυρισμένη από νοσταλγική διάθεση επωνυμία «Σπίτι μας». Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια επέκταση της ήδη πολύ επιτυχημένης ιδέας του Live in Athens, των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων που μερικά από αυτά λειτουργούν στους ορόφους ακριβώς πάνω από το Σπίτι μας. Η ομάδα των νέων παιδιών που ξεκίνησε το εγχείρημα πριν από λίγα χρόνια είχε, όπως μου εξηγούν, στα χέρια τους τον χώρο του ισογείου, τον οποίο μετά από ώριμο προγραμματισμό και σκέψη αποφάσισαν να ανοίξουν ως αυτόνομο στέκι.

Επιστράτευσαν τρεις δημιουργικές φίλες τους, τη Χρυσηίδα, την Αθηνά και την Οινόη για να το «τρέξουν», βάζοντας η κάθε μια τους το ταλέντο τους στη μαγειρική, τα ποτά και τη φιλοξενία. «Το κόνσεπτ που είχαμε κατά νου ήταν απλό: να φτιάξουμε έναν μικρό χώρο που να μοιάζει με το σπίτι μας, σε όλα και όχι μόνο στη διακόσμηση», λέει ο Βαρνάβας, μέλος της ομάδας. Ενα παλιό κρεβάτι με μια «καλημέρα» στον τοίχο, έπιπλα και σερβίτσια από σπίτια συγγενών, καθώς και εξωτερικά λιτά τραπεζοκαθίσματα κατασκευασμένα από τους ίδιους υπογραμμίζουν τη συνταγή της επιτυχίας. Μιλώντας, δε, για συνταγές, τα κορίτσια φτιάχνουν, μεταξύ άλλων, πίτα με αβοκάντο, σπιτικό μπέργκερ, πιτσάκια με πέστο, πρωινό και γκρανόλα με γιαούρτι και μέλι που συνοδεύουν μια έξυπνη λίστα από ελληνικές μπίρες και το «αστέρι» του μενού, το ρακίτο, ένα fusion του κλασικού μοχίτο, αλλά με μια από τις καλύτερες ρακές της αγοράς. Αυτές και άλλες φρέσκες νοστιμιές σερβίρονται από τις 9 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, οπότε και κλείνει το μαγαζί, μη θέλοντας να ακολουθήσει το ωράριο των υπολοίπων.

Το διαφορετικό και το εξειδικευμένο γεννούν επιτυχία και αυτό το συναντάμε λίγους δρόμους πιο πάνω, στην οδό Πρωτογένους που φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα μαγαζιά του Ψυρρή, αρχής γεννομένης από το Δια χειρός, που άνοιξαν οι αδελφές Χρυσούλα και Δήμητρα Ζέρβα, επιλέγοντας την περιοχή για να πουλήσουν τα χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ που φτιάχνουν μόνες τους. «Χαιρόμαστε επειδή η γειτονιά μας έχει ολοένα και περισσότερο κόσμο», μου λέει η Δήμητρα «και αυτό από νωρίς και όχι μόνο το βράδυ για τα μεζεδοπωλεία και τα μπαράκια». Στον ίδιο δρόμο βρήκα και το Color, ένα κατάστημα με νεανικά είδη και μια από τις καλύτερες βιτρίνες της πόλης. Μερικά μέτρα πιο πάνω, το κλασικό πλέον Τρανζίστορ εξακολουθεί να φτιάχνει την πιστή πελατεία του με μουσικές και καλά ποτά. Το λιτό και βιομηχανικό Barret, σχεδόν απέναντι, κινείται σε πιο ροκ διάθεση και είναι ήδη στέκι αγαπημένο για τους λάτρεις του είδους.

Στη διπλανή οδό Παλλάδος, το Joy's Birth The Barbershop αποτελεί ένα άριστο δείγμα για τα προσεγμένα μπαρμπέρικα της περιοχής, καταστήματα που θα ανθούσαν άνετα και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, αλλά και το Freddy Make Up Stage ή το The Real Intellectuals, με διάφορα αντικείμενα επιλεγμένα προσεχτικά. Στην οδό Καραϊσκάκη, το υπέροχο παλιό κτίριο του Impact Hub Athens δίνει την ευκαιρία σε όλους να δουλέψουν στον χώρο του και να κάνουν τις σωστές γνωριμίες για το αντικείμενό τους. Στην πλατεία Ηρώων, το Σερμπετόσπιτο της Nancy, είναι ένα spin-off από τα γνωστά Σερμπέτια του Ψυρρή στην οδό Αισχύλου. Μιλώντας για τα κλασικά στέκια, αναγκαία αναφορά αποτελεούν τα σουβλάκια του Νικήτα στην οδό Αγίων Αναργύρων, έναν δρόμο στον οποίο βρίσκουμε πολλά όμορφα καταστήματα όπως και το Dr Christides Medical Aromatherapy, με οργανικά είδη προσωπικής φροντίδας. Αυτά είναι λίγα μόνο από όσα ωραία συναντήσαμε σε ένα Ψυρρή που φεγγοβολεί φρεσκάδα και ποιότητα. Με τη δύση του ήλιου τα ποτήρια στα μεζεδοπωλεία γεμίζουν, τα πιάτα ευδιάζουν, τα χαμόγελα αστράφτουν σ' αυτή την ιστορική γειτονιά του κέντρου που ξαναζεί μια δεύτερη άνοιξη.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα