Δανία: To... δίκοπο μαχαίρι της ελευθεροτυπίας εκνευρίζει την Pia Kjaersgaard

Μία από τις πιο δυναμικές υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου κατά τη διάρκεια του σκανδάλου των καρτούν που έφεραν ζωγραφιά του Μωάμεθ, προσπαθεί να πείσει την εφημερίδα The Guardian να αποσύρει ένα σατυρικό σκετς το οποίο προβάλλει τoν Δανό πρωθυπουργό Lars Loekke Rasmussen ως Ναζιστή.

"Δεν νομίζω πως είναι δίκαιο. Πρέπει να το αποσύρουν", ανέφερε στο ΤV2 η Pia Kjaersgaard.

H ίδια η Kjaersgaard, η οποία είναι πρόεδρος του κοινοβουλίου είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα έκφρασης της Jyllands-Posten, δανέζικης εφημερίδας η οποία είχε εκδώσει καρτούν με τη ζωγραφιά του Μωάμεθ, και η οποία είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και συζήτηση.

Το καρτούν του Steve Bell το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian την Τρίτη, δείχνει τον Rasmussen με περιβραχιόνιο που θυμίζει τους Ναζί να λέει πως "Είναι προσβλητικό να μας συγκρίνεται με τους Ναζί". Το σκετσάκι συμπεριλαμβάνει και σπόντες προς γνωστές δανέζικες επιχειρήσεις όπως η Carlsberg και η Lego.

H εφημερίδα ανέφερε πως "η γελοιογραφία αποτελεί σχόλιο για την απόφαση του κοινοβουλίου της Δανίας η οποία υποχρεώνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των προσφύγων". Ο νόμος αυτός επιτρέπει στις δανέζικες αρχές να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία και τιμαλφή αξίας πάνω από 1.463 δολάρια από τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο. Η Washington Post ήταν και μία από τις πρώτες εφημερίδες που παρομοίασαν την απόφαση της Δανίας με την τακτική των Ναζί κατά των Εβραίων και άλλων κοινωνικών και θρησκευτικών ομάδων κατά τον Β' ΠΠ.

Η κυβέρνηση της Δανίας τώρα προσπαθεί να επιδιορθώσει τη ζημιά που υπέστη στη φήμη της λόγω των διεθνών αντιδράσεων κατά του νόμου. Το Σωματείο Δανών Βιομηχάνων έστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση καλώντας την να προβεί σε διορθώσεις που θα επιδιορθώσουν τις παρεξηγήσεις που έχουν κάνει μερικά Μέσα Ενημέρωσης να... "ξεπεράσουν τα όρια του αποδεκτού", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο ΥΠΕΞ της χώρας Kristian Jensen ανέφερε στο Bloomberg πως "προφανώς και θα θέλαμε να μην είχαμε υποστεί κάποια δημοσιεύματα. Η Δανία θέλει να προωθήσει την ιδέα πως δεν είμαστε η πρώτη χώρα που έχουμε κανόνες για πληρωμή έναντι διαμονής. Η κυβέρνηση εργάζεται για τη διόρθωση αυτών των παρεξηγήσεων".

Ο μεταναστευτικός νόμος της Δανίας δεν επιτρέπει την κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων όπως οικογενειακά κοσμήματα και κινητά τηλέφωνα. Παρόλα αυτά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει υπογραμμίσει ένα διαφορετικό σκέλος του νόμου, ο οποίος αναφέρει πως τα μέλη προσφυγικών οικογενειών μπορεί να μένουν υποχρεωτικά ξεχωριστά μέχρι και τρία χρόνια!

Οι Δανοί πολίτες, μετά από τις διεθνείς αντιδράσεις, έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για την μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Ένα γκάλοπ το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Politiken και το κανάλι ΤV2 έδειξε πως η σημερινή κυβέρνηση θα έχανε τις εκλογές εάν γίνονταν σήμερα, με μόλις 48,3% υποστήριξη. Περαιτέρω, τα κόμματα υπέρ των μεταναστών γνώρισαν όλα αύξηση των ποσοστών τους.

Η Kjaersgaard ήταν μέλος του Προοδευτικού Κόμματος πριν γίνει συνιδρυτής του Danish people's Party το οποίο υποστηρίζει τα κεντροδεξιά κόμματα από το 2001. Παρόλη την απουσία της από τους υπουργικούς θώκους, το κόμμα έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το 2006, σε ομιλία της κατά τη διάρκεια εθνικής εορτής, καταδίκασε τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων κρατών της Μέσης Ανατολής για το καρτούν του Μωάμεθ.

Η ίδια δικαιολόγησε την αλλαγή πλεύσης της: "Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Πρόκειται για νόμο που έχει παρεξηγηθεί και πάρει τεράστιες διαστάσεις. Δεν σκοπεύω να κάψω πρεσβείες ή να οργανώσω πορεία στη βρετανική πρεσβεία και να κάψω τη σημαία τους".

Keywords
Τυχαία Θέματα