Χρυσό συμβόλαιο 1,5 δισ. στο μετρό

της Μαριάννας Τζάννε

Ποιοι όμιλοι θα διεκδικήσουν το έργο της γραμμής 4 και ποιες συμμαχίες χτίζονται

Σε πλήρη κινητοποίηση για το χρυσό συμβόλαιο της Αττικό Μετρό συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ βρίσκονται η ελληνική και η διεθνής κατασκευαστική αγορά, με σκοπό την προετοιμασία για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για τη γραμμή 4 του μετρό.

Η νέα

γραμμή από το Αλσος Βεΐκου έως το Γουδή θα έχει μήκος περίπου 13 χλμ., θα περιλαμβάνει 14 νέους σταθμούς και θα εξυπηρετεί 220.000 επιβάτες.
Για το μεγαλύτερο έργο υποδομής μετά τους αυτοκινητόδρομους, που προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπεται συνωστισμός υποψηφίων. Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συμμαχίες και τις ζυμώσεις μεταξύ ελληνικών και διεθνών

ομίλων, γύρω από τις οποίες θα θεμελιωθούν οι κοινοπραξίες που θα χτυπήσουν τη μεγάλη εργολαβία. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από την Ισπανική FCC, παρουσία μελετητών, συμβούλων και στελεχών του μετρό όπου έγινε παρουσίαση του έργου. Η εταιρεία βρίσκεται κατά πληροφορίες σε συζητήσεις με τον όμιλο Μυτιληναίου για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό με τη ΜΕΤΚΑ.

Οι Ισπανοί έχουν μεγάλη παράδοση στους διαγωνισμούς του μετρό στην Αθήνα, αφού συμμετείχαν σε πολλούς εξ αυτών. Κατάφεραν όμως να κερδίσουν μόνο τις επεκτάσεις του μετρό για Περιστέρι σε κοινό σχήμα με την J&P Αβαξ. Είναι σαφές ότι οι συζητήσεις και οι επαφές θα κορυφωθούν το επόμενο τρίμηνο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις συμμαχίες τους πριν από τα τέλη Ιουνίου (εάν δεν δοθεί παράταση), προκειμένου να προετοιμαστούν για την α' φάση του έργου, που είναι η προεπιλογή των σχημάτων. Τα σχήματα αυτά θα προχωρήσουν και στο επόμενο στάδιο που είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Μετά την αποτυχία της στον διαγωνισμό για το Καστέλι, η Vinci θεωρείται άλλη μία από τις διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, με άγνωστο προς το παρόν παρτενέρ. Μολονότι κρούσεις έχουν γίνει στον Ακτορα, τίποτα δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί προτού μελετηθούν προσεκτικά τα τεύχη της προκήρυξης. Ενα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και συζητείται μεν, σε χαμηλούς τόνους δε, αφορά τη δημιουργία συνασπισμού των μεγάλων ελληνικών τεχνικών εταιρειών. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις αυτές υποστηρίζουν ότι η επίτευξη μιας αντίστοιχης συμφωνίας θα μπορούσε να αφορά μια ευρύτερη συνεργασία και σε άλλα έργα νέας γενιάς που οι εργολάβοι βλέπουν πλέον με τα κιάλια...

Η συνέχεια αυτής της συζήτησης, από την οποία εξαιρούνται οι συμμαχίες με διεθνείς ομίλους που θα προκύψουν για τις ανάγκες του διαγωνισμού σε βαγόνια και σε ηλεκτρομηχανολογικά, φαίνεται να υποκρύπτει και την έντονη δυσφορία των ελληνικών τεχνικών εταιρειών απέναντι στα θέματα που άνοιξε η υπόθεση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται ενορχηστρωτές του καρτέλ στα έργα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες, που, όπως ακούγεται με διάφορες παρεμβάσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο παίρνουν συνεχείς αναβολές στην ακρόασή τους από την Επιτροπή.

Η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σχήμα, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η ιερή τριάδα των κατασκευών μπορεί να καλύψει τις υψηλές χρηματοοικονομικές απαιτήσεις του έργου. Με βάση τη διακήρυξη, η Αττικό Μετρό βάζει πολύ ψηλά τον πήχη της οικονομικής επιφάνειας των υποψηφίων. Προβλέπεται ότι από τα οικονομικά μεγέθη θα πρέπει να προκύπτει χρηματοληπτική και οικονομική ικανότητα του υποψηφίου για ποσό τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ να είναι διαθέσιμα για χορήγηση δανείων και τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ για χορήγηση εγγυητικών επιστολών. Είτε από κοινού είτε χωριστά, είναι σαφές πάντως ότι στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν και οι τρεις μεγάλες τεχνικές εταιρείες του κλάδου (Ακτωρ, ΓΕΚ-Τέρνα, J&P Αβαξ). Αλλωστε το έργο θα δώσει δουλειά για τα επόμενα έξι έως επτά χρόνια στον τεχνικό κόσμο της χώρας που ζει αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας εξαιτίας της ολοκλήρωσης των μεγάλων οδικών έργων.

Keywords
Τυχαία Θέματα