Χρηματιστήριο: Στο τέλος γύρισε σε θετικό το πρόσημο, χωρίς να πείθει η αντίδραση

Με τους επενδυτές να ενεργοποιούνται στα χαμηλά ημέρας και να προχωρούν σε αγορές κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, κατάφερε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείσει με θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 0,16% και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 871,07 μονάδες.

Η αγορά προσπάθησε να βγάλει μια αντίδραση από τη μεγάλη πτωτική κίνηση που έχει κάνει από τα υψηλά των 928 μονάδων που είχε καταγράψει στις 14 Ιουνίου,

κρατώντας έτσι για άλλη μια συνεδρίαση την στήριξη των 870 μονάδων, καθώς και την απόσταση ασφαλείας από τα χαμηλά των 852 μονάδων.

Αν και η πτώση του τελευταίου μήνα έχει καταστήσει τις αποτιμήσεις αρκούντως ελκυστικές, οι αγοραστές δείχνουν να μην ενεργοποιούνται ακόμη, κάτι που φαίνεται και από τα επίπεδα της συναλλακτικής δραστηριότητας η οποία είναι συνεχώς φθίνουσα, αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες δύο ημέρες όπου λόγω της εισαγωγής της Alpha Bank στον MSCI είχαμε ανεβασμένους τζίρους.

Άλλωστε και σήμερα τα ¾ της συναλλακτικής δραστηριότητας οφείλεται στην Alpha Bank καθώς και σε ένα πακέτο που πραγματοποιήθηκε στην Eurobank, μετά την έναρξη της συνεδρίασης, κάτι που δείχνει ότι η αγορά πιθανόν προεξόφλησε τα θετικά νέα το πρώτο τετράμηνο και τώρα αναμένει την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό και την οικονομία.

Αυτή την στιγμή στην αγορά δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια που διαφαίνονται, το πρώτο θέλει η αγορά να αποτυπώνει το φτωχό τελικά επίπεδο του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα, λόγω της νέας μετάλλαξης που θα κρατήσει τις εισροές σε χαμηλά επίπεδα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού εκτός τροχιάς. Σε αυτό το σενάριο το Χρηματιστήριο Αθηνών πιθανόν να δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα, τα οποία θα επιβεβαιωθούν μέσα στο 5μηνο που υπολείπεται του κλεισίματος του έτους.

Στο δεύτερο σενάριο είναι η αγορά να κρατήσει στάση αναμονής, αναλώνοντας κεφάλαια στις κεφαλαιακές ενισχύσεις και στις εκδόσεις ομολόγων, επιβεβαιώνοντας τα σημεία ισορροπίας πέριξ των 900 μονάδων. Σε ένα τέτοιο σενάριο η βασική αρχή θέλει την υποαπόδοση της οικονομικής δραστηριότητας και το τρίτο τρίμηνο του έτους, με σταδιακή ανάκαμψη το τέταρτο με τη βοήθεια των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Ελλάκτωρ με 5,14% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ με 2,555 και 2,05% αντίστοιχα με τον ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Eurobank και ΟΠΑΠ να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Alpha Bank με 3,29% και ακολούθησαν η Εθνική, Βιοχάλκο, Aegean, ΕΧΑΕ και Motor Oil με απώλειες άνω του 1% και ΕΛΧΑ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα με ήπιες απώλειες με την Μυτιληναίος να κλείνει αμετάβλητη. Ο τζίρος ανήλθε στα 115,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 87,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Άδεια εργαζομένων: Πώς υπολογίζεται, τι προβλέπεται για τηλεργαζόμενους – Διευκρινίσεις από ΓΣΕΕ

Αλ. Γκερέκος: Άλλαξε χέρια ένα από τα «φιλέτα» της πλατείας Λιστόν στην Κέρκυρα

ΕΕ για Ναυτιλία: Υπεύθυνοι και οι χρονοναυλωτές για την καταβολή του φόρου καυσίμων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο,chrimatistirio