Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος αλλά με χαμηλούς τζίρους – Έμφαση στο stock picking

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,42%, στις 889,63 μονάδες.

H αγορά ακολουθεί την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών παίρνοντας τη σκυτάλη από τα ασιατικά Χρηματιστήρια που επίσης κινήθηκαν ανοδικά νωρίτερα και μετά το νέο ρεκόρ που σημείωσε ο S&P 500 στο χθεσινό κλείσιμο της Wall Street.

Οι επενδυτές σταθμίζουν τις τελευταίες εβδομάδες τις ανησυχίες σχετικά με τους νέους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ανά

τον κόσμο, καθώς οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο ήπια από προηγούμενες μεταλλάξεις όπως η Δέλτα. Νέες μελέτες στη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η Όμικρον έχει μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τα νέα ημερήσια κρούσματα συνέχισαν να κινούνται πάνω από το επίπεδο των 100.000, ενώ και η Γαλλία ανακοίνωσε για πρώτη φορά πάνω από 100.000 κρούσματα.

Και στην σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε ο χαμηλός όγκος συναλλαγών να είναι το κύριο στοιχείο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις με αποτέλεσμα να μην έχουμε κάποια τάση στην αγορά και ο Γενικός Δείκτης να κινείται πέριξ του «διακοσάρη» μέσου όρου στο ημερήσιο γράφημα. Άλλωστε, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι περισσότεροι από τους Traders θα επιλέξουν την στάση αναμονής, περιμένοντας το κύριο «μενού» των περιοριστικών μέτρων, που αναμένονται στις 3/1, αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα που θα τιμολογήσει η εγχώρια αγορά.

Το 2022 από τη μία είναι ένα έτος με τον φόβο του πληθωρισμού και της αύξησης επιτοκίων να πλανάται πάνω από τις οικονομίες και από την άλλη είναι μία χρονιά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις της τελευταίας 10ετιας στη χώρα. Αν κάποιος δει χρηματιστηριακά την αγορά σε “μεγάλη εικόνα”, θα καταλάβει πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει κάτι μεγάλο.

Ο Γενικός Δείκτης τουλάχιστον, έστω και πλασματικά, από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αλλάξει επίπεδο, μιας και οι 900 μονάδες έχουν “στοιχειώσει” την αγορά τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη υπάρχουν τίτλοι που έχουν υπεραποδώσει και θα συνεχίσουν να το κάνουν το επόμενο διάστημα. Πληροφορική, Κατασκευές και Βιομηχανία φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να σέρνουν την ανάπτυξη και το 2022. Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις στις 877, 870 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 864 μονάδες (ύστατο “οχυρό” των αγοραστών). Οι αντιστάσεις στις 890 – 893 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 895, 904 (ημερήσιο “stop short”), 909 (gap), 912, 927, 934 και 950 μονάδες). Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2148 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 60, 90 και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2175 (ημερήσιο “stop short”), 2181 (gap), 2200, 2238 και 2240 μονάδες (gap) και οι στηρίξεις στις 2121, 2101 (gap) και 2095 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,39% και βρίσκεται στις 2.137,73 μονάδες ο ΟΤΕ και η Aegean με 1,79% και 1,05% αντίστοιχα σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη με την Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Λάμδα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Eurobank, Σαράντη, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες ο Τιτάνας, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και Quest.

Διαβάστε ακόμη:

Σοκ με 15.000 κρούσματα σήμερα – «Παράθυρο» Πλεύρη για εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα

Ταμείο Ανάκαμψης: Προς εκταμίευση τα πρώτα δάνεια – Υπογράφεται η σύμβαση με τις τράπεζες

Πρωτοχρονιά: Ποιο είναι το ποσοστό προσαύξησης – Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν τις Κυριακές

Keywords
Τυχαία Θέματα