Χρηματιστήριο: Δίχως προσδοκίες αλλάζει χέρια σε φθηνές τιμές

Του Δημήτρη Παφίλα

Παραδοσιακά οι επιδόσεις τον πρώτο μήνα του χρόνου είναι και οι τελικές αποδόσεις πάνω κάτω σε ετήσιο επίπεδο. Αν δεχθούμε αυτή την παραδοχή τότε έχει ξεκινήσει μια νέα κακή χρόνια για την αγορά.

Οι επτά από τις οκτώ συνεδριάσεις έκλεισαν στο κόκκινο με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 11,55% από την αρχή του χρόνου (558,45 μονάδες) και 4,7% σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Η απόδοση αυτή είναι από τις χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας καθώς ακόμη και με το Μνημόνιο

υπήρχαν προσδοκίες στο χρηματιστήριο.

Τώρα δεν υπάρχουν προσδοκίες εξ ου και η πτώση – με την οποία όμως δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες και επί της ουσίας αξίες αλλάζουν χέρια σε φθηνές τιμές.

Αφορμή για την πτώση η Κίνα και η κατρακύλα των διεθνών αγορών, ωστόσο η ουσιαστική αιτία είναι ότι η αξιολόγηση θα διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή οι επενδυτές τιμολογούν και την άγαρμπη παρέμβαση στις τράπεζες.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει να περάσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση, ενω υπάρχει και η πολιτική αναστάτωση καθώς με το πέρασμα της Ν.Δ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, πολλοί αναμένουν την ανακοπή των μεταρρυθμίσεων.

Οι ξένοι επενδυτές δίνουν άλλες δυο εβδομάδες περιθώριο για να προκύψει ένα θετικό νέο ( λ.χ ασφαλιστικό), αλλά αυτό δεν φαίνεται ορατό στον ορίζοντα. Όπως θα δούμε επίσης, όμως, το ταμπλό έχει κι άλλες προβληματικές εταιρείες, κρατικές ή και ιδιωτικές που εξαρτώνται απο κυβερνητικές αποφάσεις.

Οι χειρότερες αποδόσεις

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει χάσει 23,38% από την αρχή του χρόνου και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με πτώση 21,57%, η οποία έχασε την τιμή του βιβλίου φθάνοντας στα 0,269 ευρώ. Ορισμένοι ξένοι επενδυτές πιστεύουν ότι επίκεινται αλλαγές, αλλά σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η διοίκηση Φραγκιαδάκη απολαμβάνει της εκτίμησης τόσο του ESM, όσο και της ΕΚΤ.

Απο τις χειρότερες επιδόσεις και αυτή του ΟΠΑΠ ο οποίος πληρώνει τις αποφάσεις για την επιβολή φόρου 0,05 λεπτά στα παιχνίδια του οργανισμού, αλλά και την καθυστέρηση στην επένδυση των παιγνιομηχανημάτων.

Πτώση 18,26% και για την Μυτιληναίος – η οποία επηρεάζεται κυρίως από τις τιμές των εμπορευμάτων, αν και η Αλουμίνιον κλείνει την χρονιά κερδοφόρα.

Πτώση 15,86% για την Ελλάκτωρ – κατασκευαστική η οποία επηρεάζεται απο την απουσία έργων εγχωρίως.

Με πτώση 11,88% τα ΕΛ. ΠΕ, ένα διυλιστήριο το οποίο επηρεάζεται κυρίως από την υπόθεση του Ιραν σχετικά με τις παλιότερες οφειλές. Πτώση 10,58% για την Eurobank στα 0,93 λεπτά χάνοντας την τιμή του βιβλίου.

Πτώση πάνω απο 7% εμφανίζουν οι μετοχές της Motor Oil, της Lamda και της Μπέλα.

Πτώση 2,67% εμφανίζει ακόμη και ο ΟΛΠ. Αν και η εταιρεία ιδιωτικοποιείται, έστω και με αργούς ρυθμούς. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα για την εταιρεία ανέρχεται στα 350 εκατ,. ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτίωση, αλλά παράλληλα το δ.σ του ΟΛΠ σύστησε επιτροπή για να επανεξετάσει την σύμβαση.

Θετικές επιδόσεις

Με θετικό πρόσημο παραμένει μόνο η Αεροπορία Αιγαίου με 2,05% και η Grivalia με 1,09%.

Τι δείχνει τεχνική ανάλυση

Τεχνικά, σύμφωνα με τη ΒΕΤΑ ΑΕΠΕΥ, ο Γενικός ∆είκτης έφθασε πλέον πολύ κοντά στην περιοχή των περυσινών χαµηλών (557 µονάδες) έχοντας όλους τους τεχνικούς δείκτες σε θέση πώλησης. Η γρήγορη κίνηση προς τις 560 µονάδες πίεσε τους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της υποτιµηµένης ζώνης.

Επισηµαίνεται ότι στα ωριαία διαγράµµατα ο Γενικός ∆είκτης έχει ήδη εισέλθει σε υποτιµηµένες ζώνες και πως στο παρελθόν η σύγκλιση των ωριαίων και ηµερήσιων ταλαντωτών στις ακραίες τιµές τους προοιώνιζε µια τοπική αντιστροφή τάσης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει σηµάδια κόπωσης γεγονός που διατηρεί σε καθηµερινή βάση την εικόνα φθοράς µε εξαίρεση την συνεδρίαση της Παρασκευής όπου η συρρίκνωση των συναλλαγών ήταν πιο εµφανής. Από την αλλη πλευρά ο βαθµός πίεσης σε βραχυπρόθεσµο επίπεδο σε µια σειρά από δεικτοβαρείς µετοχές έχει αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης µιας αντίδρασης µε ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο.

Ενδεχοµένως αυτή η αντίδραση θα έχει εύρος 35 µονάδων πηγαίνοντας προς το µέσον της κίνησης µεταξύ 631 και 557 µονάδων. Από την ταχύτητα και την δοµή της ανοδικής αντίδρασης θα εξαχθούν συµπεράσµατα για το αν ο Γενικός ∆είκτης έχει δυνατότητες να δει κάτι καλύτερο από τις 600 µονάδες σε αυτή την φάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα