Χωρίς «φρένο» η Wall Street – Σε χαμηλό 21 μηνών ο S&P 500

Στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά περνά, πλέον, το sell off, με το πετρέλαιο να βουλιάζει ακόμη περισσότερο και τους επενδυτές να θέτουν, πλέον, ανοικτά υπό αμφισβήτηση την «υγεία» της παγκόσμιας οικονομίας.

Πτώση άνω των 200 μονάδων στο ξεκίνημα της συνεδρίασης για τον Dow Jones, ο οποίος αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά 1,65% στις 15.752 μονάδες. Απώλειες 1,62% για τον S&P 500 στις 1.851 μονάδες, με τον βιομηχανικό δείκτη να αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014. Στο ίδιο μήκος ρευστοποιήσεων

και η υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να υποχωρεί 1,64% στις 4.402 μονάδες.

«Η αγορά επικεντρώνεται στους φόβους για ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας, την πτώση στις τιμές πετρελαίου και φυσικά στην πορεία του δολαρίου», τονίζει ο Phil Orlando, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 360 δισ. δολαρίων για την Federated Investors. Όπως εκτιμά «οι αγορές δεν έχουν πιάσει ακόμη πάτο», ενώ προσθέτει ότι για να υπάρξει ανάκαμψη θα πρέπει οι βασικοί δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων να κατορθώσουν να διαμορφωθούν υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά του καλοκαιριού και κατόπιν να περάσουν μία περίοδο σταθεροποίησης.

Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά άσχημης διάθεσης των επενδυτών, οι οποίοι μοιάζουν να ρευστοποιούν αδιακρίτως, είναι το γεγονός από την αρχή του έτους και έως εχθές έχουν «χαθεί» από τη Wall Street 2,2 τρισ. δολάρια, με τον βιομηχανικό δείκτη S&P 500 να έχει υποχωρήσει 8%.

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα έτους για τις αγορές διεθνώς και όχι μόνο για την αμερικανική, με κάποιους πάντως αναλυτές να επισημαίνουν ότι η ισοπέδωση των μετοχικών αποτιμήσεων δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Στο ένα προς 13 το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών στο NYSE, με το αμερικανικό αργό να παραμένει σταθερά χαμηλότερα από τα 29 δολάρια, ενώ ο χρυσός ενισχύεται κατά 9,3 δολάρια στα 1.098,40 δολάρια, καθώς οι επενδυτές στρέφονται – ακόμη, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση απρόθυμα – σε περισσότερο ασφαλής τοποθετήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα