Χαμηλά ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, καθώς η συζήτηση για το ρόλο της ΕΚΤ πλησιάζει

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε στο 1,3% - αρκετό για να υποστηριχθεί ότι οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού εξαφανίστηκαν, αλλά πολύ λίγο για να υποστηρίξει κανείς ότι επετεύχθη το όριο που είχε θέσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να φτάσει λίγο κάτω από το 2%. Αν και επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του Ντράγκι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του Ιουνίου τους επόμενους μήνες, ενισχύει επίσης την

εκτίμησή του ότι, παρά την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη, δεν υπάρχει ακόμη μια αυτοσυντηρούμενη ανοδική τάση.

Η έκθεση της Δευτέρας έρχεται την ώρα που αυτοί οι οποίοι χαράσσουν πολιτική επιχειρηματολογούν σχετικά με την προετοιμασία μιας φθινοπωρινής συζήτησης για το μέλλον της πολιτικής της ΕΚΤ. Αλλά παρά την εμπιστοσύνη σε μια υψηλή δεκαετία και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, δεν προσφέρει ένα προφανές επιχείρημα για το γεγονός ότι η εξαγορά περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να σταματήσει το επόμενο έτος, όπως προβλέπεται από τους οικονομολόγους και τους επενδυτές.

"Πρέπει να βγάλουν μια σαφή επιχειρηματολογία για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, προκειμένου να κάνουν πιθανή την περίπτωση εξόδου (από το πρόγραμμα) και δεν πρόκειται να είναι εύκολη επειδή ο πυρήνας του πληθωρισμού και των μισθών πιθανότατα θα είναι εκεί που είναι τώρα", δήλωσε ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της ABN Amro στο Άμστερνταμ. "Πρέπει να κάνουν τη διαφορά (στοιχείων και ορίου που τέθηκε) να μειωθεί και αυτό θα βασίζεται στην ανάπτυξη, δίνοντάς τους την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να επανέλθει και αυτή είναι η ιστορία που θα προσπαθήσουν να πουλήσουν".

Μέχρι στιγμής, ο Ντράγκι και το Διοικητικό του Συμβούλιο έχουν απομακρυνθεί από την επίσημη συζήτηση για το τι θα συμβεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια) μετά την προγραμματισμένη λήξη του Δεκεμβρίου. Ενώ οι καθοδηγητές των πολιτικών καθοδηγούν τους αγοραστές των ομολόγων να προχωρήσουν στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο Ιταλός πρότεινε ότι οι αγορές θα μπορούσαν να ταιριάζουν χωρίς να σφίγγουν τη στάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα