Χαμένες υποθέσεις

Πολύ κουβέντα γίνεται για τα πακέτα κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που εξετάζουν τα funds, ύστερα απο προτάσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα όσα λένε διαχειριστές στις μικρές εταιρείες, στις οποίες χρωστούν 10 έως 30 φορές το Ebitda τους, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορούν να γυρίσουν σε θετικό έδαφος. Κάποιοι διαχειριστές όταν παίρνουν τα στοιχεία των εταιρειών από τις τράπεζες,

μπορούν να κάνουν εξευτελιστικές προσφορές (10 cents κτλ). Στη συνέχεια οι τραπεζίτες ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για τις προσφορές που υπάρχουν. Κάποιοι άλλοι διαχειριστές όμως δεν προχωρούν σε τέτοιες προσφορές και περιμένουν τους διαγωνισμούς απ' τις τράπεζες για σοβαρές περιπτώσεις εταιρειών.

Βεβαίως το παραπάνω δεν είναι ο κανόνας, αλλά είναι ένα στοιχείο της ζημιάς που έχει γίνει την ελληνική οικονομία. Δηλαδή τα στοιχεία των προαναφερόμενων επιχειρήσεων (μεγέθη, εξασφαλίσεις κλπ) δείχνουν ότι δεν μπορούν να εξυγιανθούν σε υγιείς επιχειρήσεις.

Είναι χαμένες υποθέσεις κι αυτό είναι πολυ ανησυχητικό διότι αφορά την ραχοκοκκαλιά των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεπώς πολλές απο τις περιπτώσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν «χέρια» και ιδιοκτησία, αλλά απλώς να εκποιηθούν όταν φυσικά υπάρχουν ενέχυρα προς ρευστοποίηση.

ΔΗ. ΠΑΦ

Keywords
Τυχαία Θέματα