ΧΑ: Μετά τις 800 μονάδες τα «μάτια» σε χρέος και ΔΝΤ

Του Δημήτρη Παφίλα

Η αποστολή εξετελέσθη για τους ξένους επενδυτές καθώς σε λιγότερο από μήνα, επέστρεψαν οι 800 μονάδες στο χρηματιστήριο με αξιοζήλευτες αποδόσεις στις τραπεζικές μετοχές (από 27,5% έως 54,3%). Άλλωστε, αυτός ήταν ο στόχος των 3-4 επενδυτικών οίκων που ελέγχουν απολύτως την αγορά. Goldman και Citigroup, κυρίως, οδηγούν την αγορά με αμερικανικά κεφάλαια και έχουν στόχο τις 1000 μονάδες τους επόμενους μήνες. Από κοντά, όμως, έχουν ακολουθήσει funds που έχουν πολύχρονη παρουσία στην ελληνική αγορά.

Τα

επίπεδα των 797 -800 μονάδων, όμως, η αγορά είχε να τα δει από τις 26 Ιουνίου 2015, όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα. Η αγορά συμπλήρωσε μια άνοδο 19,22% από τις 21 Απριλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 671 μονάδες. Οι χθεσινές ρευστοποιήσεις, όμως, στο τέλος της συνεδρίασης φόβισαν τους επενδυτές, καθώς συνέπεσαν με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, στις οποίες τόνιζε ότι οι πιθανότητες για συμφωνία είναι 50-50%, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για να δοθεί η δόση.

Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική, καθώς, πολλές πλευρές πέραν της ελληνικής κυβέρνησης - υποστηρίζουν μια θετική δήλωση για το χρέος, έτσι το μόνο που μένει είναι η συμφωνία μεταξύ των δανειστών, δηλαδή της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Ακόμη, όμως, και ο αξιωματούχος της ΕΕ (κ. Viser) ανέφερε τις επιδιώξεις που έχουν ξένοι επενδυτές με το trade (συναλλαγή) που ανέλαβαν στην Ελλάδα, σε μετοχές και ομόλογα.

Πρώτον, στις 22 Μαΐου οι δανειστές να καλωσορίσουν τις προσπάθειες της χώρας πραγματοποιώντας μια θετική δήλωση για λύση στο χρέος τον Αύγουστο του 2018.

Δεύτερον, το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα έχοντας αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο. Με αυτές τις δυο προϋποθέσεις, η ελληνική αγορά θα ξεκινήσει ένα ράλι προς τις 1000 μονάδες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Διότι αυτή είναι η συναλλαγή που πραγματοποιούν οι ξένοι, είτε επενδύουν βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα.

Oι δεύτεροι, που επενδύουν για τα επόμενα 3-5 χρόνια θα έχουν τις απαραίτητες διασφαλίσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα – αυτό δείχνει άλλωστε και η πορεία των τραπεζικών μετοχών. Για πρώτη φορά, οι τραπεζικές μετοχές πλησίασαν και ξεπέρασαν τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου. Και μόνο αυτοί οι επενδυτές είναι οι καλύτεροι διαφημιστές προκειμένου να προσελκυσθούν κεφάλαια.

Μετά τις 22 Μαΐου και εφόσον εκπληρωθούν οι δυο προαναφερθείσες προϋποθέσεις θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ποσοτικής χαλάρωσης- μετά από μια αξιολόγηση της ΕΚΤ. Μια δήλωση για την ένταξη θα δώσει το σήμα στις αγορές γι αυτό και η κυβέρνηση προετοιμάζεται από τώρα για να εξέλθει στις αγορές εξ ου και οι αναφορές από διεθνή πρακτορεία (Reuters).

Όρια διόρθωσης

Οι χθεσινές ρευστοποιήσεις ήλθαν εύλογα μετά από 15 θετικές συνεδριάσεις σε σύνολο 17, αλλά ανησύχησαν τους εγχώριους επενδυτές καθώς από νωρίς υπήρχαν πληροφορίες για διόρθωση της αγοράς μέχρι τις 755-756 μονάδες, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση. Μια υποχώρηση 5-6% ή και λιγότερο θα δώσει, όμως, τις ευκαιρίες και σ άλλους επενδυτές να κοιτάξουν προς την Ελλάδα, εν όψει των εξελίξεων σε χρέος και ποσοτική χαλάρωση. Αρχικά, σε περίπτωση ανοδικής κίνησης η αγορά θα κοιτάξει προς τις 815 μονάδες ενώ πρώτος στόχος είναι οι 860 μονάδες, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά. Άγνωστη παράμετρος φυσικά είναι να πραγματοποιηθεί μια διεθνής διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια, εξέλιξη που θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα