Χ.Α: Με τράπεζες και αξιολόγηση οι αγοραστές κερδίζουν τους short

Του Δημήτρη Παφίλα

Κερδίζουν κατά κράτος σήμερα οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι τραπεζικές μετοχές ωθούν την αγορά σε άνοδο σχεδόν κατά 1%.

Και οι κύριοι λόγοι είναι δυο: Τα αποτελέσματα του 9μηνου των ελληνικών τραπεζών δείχνουν ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια είτε δύσκολα, είτε εύκολα.

Συνεπώς, ο επόπτης θα δώσει χρόνο και δεν θα πιέζει τις τράπεζες για όσο συμβαίνει αυτό το πράγμα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση προχωρά και μένει να δούμε τι θα συμβεί τον Ιανουάριο κι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τα προαπαιτούμενα, την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ κλπ. Σε ότι αφορά τις short θέσεις αυτές αυξήθηκαν σε 3 τράπεζες και πιθανότατα ένα μέρος των αγορών να αποτελεί και κάλυψη ανοικτών πωλησεων (short covering), αν κι αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Η αγορά προεξοφλεί τις εξελίξεις και οδηγεί σε άνοδο τις μετοχές μ' έναν τζίρο ο οποίος βαίνει αυξανόμενος και όχι μειούμενος. Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 747,49 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,01%. Με κέρδη 5% η Eurobank στα 0,714 ευρώ. Άνοδος 3,85% για την Εθνική στα 0,27 ευρώ. Άνοδος 3,81% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,46 ευρώ. Κέρδη 3% για την Alpha Bank στα 1,68 ευρώ. Άνοδος 2,27% για τον ΟΤΕ στα 10,38 ευρώ. Οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί στα 38 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα