ΧΑ: Χρέος και ΔΝΤ στις 22 Μαΐου σημαίνουν άνοδο

Tου Δημήτρη Παφίλα

Από μια.... κλωστή κρέμεται κυριολεκτικά η συναλλαγή της Ελλάδας (trade) για τους ξένους επενδυτές. Είτε θα κερδίσουν αρκετά χρήματα από τις 22 Μαΐου, είτε οι δανειστές θα «σπάσουν» με κάποιο τρόπο την συναλλαγή, διότι δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν για καμία πλευρά.

Εφόσον στις 22 Μαΐου 2017, οι ξένοι δανειστές (Γερμανία) προσφέρουν στην χώρα κάποιου είδους δέσμευση για το χρέος

(Αύγουστος 2018) και παράλληλα δοθεί ένας ρόλος στο Διεθνές νομισματικό Ταμείο, τότε η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει ανοδικά τις εξελίξεις. «Τότε δεν αποκλείεται να δούμε και τις 1.000 μονάδες μέχρι τον Σεπτέμβριο» αναφέρει ξένος επενδυτής από τους παλιούς στην ελληνική αγορά.

Το χθεσινό Euroworking Group ήταν συγκεκριμένο «το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμε να από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016».

Το χρηματιστήριο με την προσδοκία της συμφωνίας οδηγήθηκε - δίχως ουσιαστική διόρθωση- αφού ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου στις 671 μονάδες και χθες έφθασε ένα βήμα από τις 760 μονάδες. Όπως ομολογούν οι ίδιοι οι ξένοι επενδυτές το «στοίχημα» της ελληνικής αγοράς είναι πλέον να δώσουν οι δανειστές μια δέσμευση για το χρέος (Αύγουστος 2018), την οποία περιμένουν μέχρι τις 22 Μαΐου, όπου αναμένεται να ξεκαθαριστεί και ο ρόλος του ΔΝΤ.

Με απλά λόγια, οι ξένοι επενδυτές οριοθετούν για την αγορά τις 800 μονάδες δίχως κάποια διευθέτηση για το χρέος- και άνω των 800 μονάδων ίσως και 1000 μονάδες μεσοπρόθεσμα εφόσον δοθούν κάποιου είδους δεσμεύσεις.

Και για να το διατυπώσουμε καλύτερα, στις 22 Μαΐου, οι ξένοι επενδυτές, τους οποίους κορόιδεψε επί μήνες ο σημερινός πρωθυπουργός με την αξιολόγηση, αναμένουν πως, οι Γερμανοί δανειστές θα αποφασίσουν τελικά και για το ΔΝΤ. «Άλλωστε γιατί οι Γερμανοί ήθελαν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα;», αναρωτιέται ξένος επενδυτής.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά λοιπόν ανέβηκε 90-100 μονάδες με την προσδοκία ότι θα δοθεί κάποιου είδους διευθέτηση για το χρέος. Εάν, όμως, το ΔΝΤ παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και παράλληλα δοθεί μια λύση για το χρέος, τότε οι ξένοι επενδυτές που οδήγησαν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές έως 30% (Εθνική) θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις και το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να φθάσει έως και τις 1000 μονάδες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η χθεσινή διόρθωση στις τράπεζες – Εγκλωβισμένα πολλά κεφάλαια

Χθες ύστερα από εβδομαδιαίες αποδόσεις έως και 30% στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές βγήκαν κάποιοι πωλητές. Η κίνηση ήταν εύλογη διότι στις ελληνικές τράπεζες ήταν εγκλωβισμένα πολλά κεφάλαια, ακόμα και από το 2015. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έφθασαν λοιπόν κοντά στις τιμές της αύξησης του 2015 (Η Alpha bank το ξεπέρασε φθάνοντας έως και τα 2,27 ευρώ), ενώ απέχουν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς – οι οποίες και υπεραπόδωσαν γι αυτό το λόγο το τελευταίο διάστημα.

Οι διορθώσεις λοιπόν στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές δεν αποκλείονται το επόμενο διάστημα για τις μετοχές που πλησιάζουν στις τιμές των αυξήσεων ή όταν τις ξεπερνούν. Άλλωστε υπάρχουν δισεκατομμύρια μετοχές και αρκετοί αγοραστές, αν φυσικά τα πράγματα οδεύσουν ομαλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα