Μπλόκο των δανειστών στο κυβερνητικό σχέδιο για την αποκάλυψη του μαύρου χρήματος

Του Κωστή Πλάντζου

Άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων αποκτά το δημόσιο, προκειμένου να βρει έσοδα από αδήλωτα εισοδήματα.

Όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του γ.γ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργου Βασιλειάδη με τους θεσμούς, οι δανειστές φαίνεται ότι απέρριψαν με τα πολλών επαίνων την πρόταση της κυβέρνησης για να μπορούν να δηλώνουν όσοι «ξέχασαν», τα εισοδήματά τους, πληρώνοντας ένα φόρο της τάξεως του 35% και με γενναίες εκπτώσεις

έως 70 και 80% εάν π.χ κρατούσαν τα λεφτά τους ή τα επένδυαν σε ομόλογα κλπ.

Αντ' αυτού ζήτησαν και συμφωνήθηκε, όπως φαίνεται, να γίνονται έλεγχοι εξπρές ώστε σε μόλις μία εβδομάδα οι αρχές να ερευνούν τις τραπεζικές καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων. Αφήνουν περιθώριο στον κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέτει συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, προκειμένου να αποκαλύψουν εθελοντικά οι ίδιοι τυχόν κρυφά εισοδήματά τους, και να αποφύγουν τα πρόστιμα μετά από έλεγχο, πληρώνοντας κανονικά όμως τους επιπλέον φόρους που προκύπτουν για κάθε έτος που αφορά την πρόσθετη δήλωση εισοδήματος.

Όπως έλεγε με νόημα η ίδια πηγή, «προσωπικά θεωρώ φιλόδοξες τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει το υπουργείο οικονομικών», οι οποίες προέβλεπαν τις εκπτώσεις και «ταρίφα» στον υπολογισμό για την υποβολή του επιπλέον φόρου.

Νωρίτερα, στη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης τους ενημέρωσε για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να διαχωριστεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (διατηρώντας το 51% το Δημόσιο) προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί μερικώς. Οι δανειστές έδειξαν ενδιαφέρον για τις δημοπρασίες παραγωγής ενέργειας (NOME) προκείμενου να μπουν και νέοι παίκτες, χωρίς να τεθεί όμως σε κίνδυνο η ΔΕΗ.

Όσον αφορά το κτηματολόγιο, κυβερνητική πηγή, έλεγε ότι οι θεσμοί δεν υπερασπίζονται το προηγούμενο διαγωνισμό, δεν διαφωνούν με την ακύρωσή του, και ζήτησαν ενημέρωση για τις διαδικασίες προκήρυξης καινούργιου διαγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, «κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται και η συζήτηση σήμερα για το νέο υπερ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα και τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου θα αποτελέσουν «εγγύηση» –πέραν των νέων μέτρων λιτότητος- ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και μετά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στα «χαρτιά», η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και έχει συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Το Βερολίνο και οι δανειστές φροντίζουν να θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι εκτός από αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών, το δημόσιο πρέπει να κάνει άλματα στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Κομβικό σημείο των συζητήσεων, από το απόγευμα και μετά, θεωρούνται οι αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, με στόχο την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων αλλά και επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια όμως θα είναι το πιο «καυτό» θέμα που θα τεθεί επί τάπητος από το απόγευμα και έως το βράδυ, δεδομένου ότι οι ελλείψεις και οι διαφωνίες παραμένουν πολλές –όπως και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε να κλείσουν μέσα στην εβδομάδα που απομένει οι διαπραγματεύσεις; Πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση απαντούσαν: «πρέπει να κλείσουν και θα κλείσουν» χωρίς να κάνουν καμία πρόβλεψη για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας –που είναι όμως και το μεγάλο ζητούμενο σε κάθε διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, για να λυθεί το πρόβλημα με τα δάνεια, έχει τεθεί ήδη και θέμα πώλησης σε ξένα funds ακόμα και κάποιων κανονικά εξυπηρετούμενων «πράσινων» δανείων, μαζί με τα προβληματικά «κόκκινα» δάνεια, ώστε οι τράπεζες να εισπράξουν περισσότερα ή και να εκδώσουν ομόλογα με «πακέτα» δανείων ως αντίκρυσμα, όπως κάνουν και ιταλικές τράπεζες.​​

Keywords
Τυχαία Θέματα