Μπαράζ επαφών για άρση του αδιεξόδου για χρέος και QE

Του Αργύρη Παπαστάθη

Οι εξελίξεις επιταχύνονται ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου με την κυβέρνηση να απορρίπτει την πρόταση Σόιμπλε - Τόμσεν και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη να ζητεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το θέμα της λύσης για το χρέος αφού προηγηθεί τηλεφώνημα του Κυριάκου

Μητσοτάκη σε Μέρκελ - Σόιμπλε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε διαψεύσει με δήλωσή του στο Reuters πρακτορείο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild που ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από την επόμενη καταβολή δόσης τον Ιούλιο, εάν οι δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η Bild παρερμήνευσε αυτό που είπα χθες. Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος του Ιουλίου. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αυτό που είπα είναι ότι η καταβολή (της δόσης) δεν αποτελεί ζήτημα, διότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι η πληρωμή χωρίς σαφήνεια για το χρέος δεν είναι αρκετή για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος στη δεύτερη κατά σειρά διάψευση στην οποία αναγκάστηκε να προβεί καθώς η πρώτη δεν ήταν αρκετά σαφής ως προς την πρόθεση της Ελλάδας να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών θα είναι παρών την Τετάρτη στην Φρανκφούρτη για να μιλήσει σε συνέδριο του Economist όπου θα βρίσκεται και το σημαίνον στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει πληροφορία για κλεισμένο ραντεβού στο οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί το αίτημα της Αθήνας για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Παρών στο συνέδριο θα είναι και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.

Aύριο Τετάρτη αναμένεται συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την Κομιισιόν να αφήνει εδώ και μέρες να διαφανεί έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup.

Η Ελλάδα δεν δέχεται ως έχει την πρόταση Σόιμπλε της 22ας Μαΐου ωστόσο από Γερμανικής πλευράς εισπράττει άκαμπη στάση. Την Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt εκτίμησε σε ρεπορτάζ της ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει καλύτερο συμβιβασμό μεταξύ των δανειστών για το χρέος από αυτόν που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. «Θα πρόκειται για μια πολιτική ήττα για τον Τσίπρα που άναψε το "πράσινο φως" για το τελευταίο πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων με την προοπτική της ελάφρυνσης του χρέους» προσθέτει με νόημα η γερμανική εφημερίδα.

Ανησυχία στην κυβέρνηση προκάλεσε χθες η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση απαιτεί Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) από τους Θεσμούς (άρα και από το ΔΝΤ). Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κάτι που δεν αναμένεται ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου καθώς το Ταμείο επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Για πρώτη φορά χθες κ. Τσίπρας έβαλε στο κάδρο και τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου εάν δεν επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε «λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση «παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συμφωνία που βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε από την πλευρά μας. Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά των πιστωτών και του ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην πάρουμε αυτήν τη συνολική συμφωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος την Τρίτη μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Μαξίμου, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για ποιο λόγο μία συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτή. Μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση «I can't for the life of me understand why», η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί «Για όνομα του Θεού δεν καταλαβαίνω γιατί» δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός.

Παραδέχθηκε ότι θα είναι πολύ αργά εάν η συγκεκριμενοποίηση των δράσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναβληθεί για το 2018, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Δεν πηγαίνουμε πέραν της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».

Παρά ταύτα ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο τελευταίος άνθρωπος που επιθυμεί χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ο Β. Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «είμαι σίγουρος ότι εργάζεται πάνω σε μία λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου»!

Αγορές και χωρίς QE;

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε δύσκολο θέμα την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και... «όπως ο Κύριος μας λειτουργεί πολλές φορές με μυστήριους τρόπους».

«Δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνουν (σ.σ.: ΕΚΤ), αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι αυτό που βασικά ζητάμε είναι η πρόσβαση στις αγορές. Το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό, με το QE, με το ΔΝΤ μέσα ή έξω, δεν γνωρίζω» είπε. Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε να εξετάζει ένα σενάριο χωρίς το QE καθώς δήλωσε ότι «ακόμη και χωρίς το QE δεν σημάνει ότι η Ελλάδα θα στερηθεί την πρόσβαση στις αγορές». Πρόσθεσε ότι εάν έχουμε μία ικανοποιητική λύση στις 15 Ιουνίου, η πολιτική βούληση για έξοδο στις αγορές υπάρχει και θα αποφασίσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με στόχο «να δοκιμάσουμε τα νερά» στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα