Μπαράζ ανατιμήσεων μετά τις αυξήσεις στα καύσιμα

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Εκρηκτικές διαστάσεις για τα πορτοφόλια μας λαμβάνουν οι δίχως τέλος αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης που επέβαλλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την αρχή της νέας χρονιάς, σε έναν άλλου τύπου μποναμά από αυτόν υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων.

Και ενώ τσιγάρα, καφές, σταθερή τηλεφωνία τραβούν την ανηφόρα, οι αυξήσεις στα καύσιμα αναμένεται εντός των επομένων κιόλας ημερών να οδηγήσουν σε νέα μεγάλη ανατίμηση κι άλλων βιομηχανικών ειδών, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις μη μπορώντας

να απορροφήσουν το μεταφορικό κόστος οδηγούνται σε επαναξιολόγηση του κόστους τους.

Εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη κατά 3 λεπτά το λίτρο (από 0,67 σε 0,70 ευρώ), στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8 λεπτά το λίτρο (από 0,33 σε 0,41 ευρώ) και στο υγραέριο κίνησης κατά 10 λεπτά το λίτρο (από 0,33 σε 0,43 ευρώ), αλλά και της ανόδου των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου η αγορά θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί περαιτέρω. Ηδη μεγάλη βιομηχανία αρτοσκευασμάτων έχει μελετήσει από τα τέλη Νοέμβρη τη νέα της τιμολογιακή πολιτική, ενώ και γνωστός όμιλος τροφίμων ετοιμάζεται να μετακυλίσει τις αυξήσεις στις λιανικές του τιμές.

Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος Αντώνης Ζαΐρης, ακόμα και το παραδοσιακό λιανεμπόριο επηρεάζεται και μελετά τις επιπτώσεις του ζητήματος: «Δεν μπορεί η οργανωμένη αγορά να δέχεται διαρκώς να απορροφά λόγω κυβερνητικών επιλογών το κόστος αυξήσεων σε φόρους κατανάλωσης. Ηδη πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν στα όρια του κόστους τους. Πλέον δεν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια και μέρος των ανατιμήσεων στα καύσιμα θα περάσουν στους καταναλωτές».

Πληροφορίες στελεχών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών αναφέρονται σε προσπάθεια συγκράτησης του όποιου κόστους, όμως πλέον οι μεταφορές καθίστανται δύσκολες.

Ακριβές μου εισαγωγές!

Εκεί που υπάρχει μείζον θέμα είναι στις επιχειρήσεις εισαγωγών, με αποτέλεσμα να δούμε αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα είδη που έρχονται από τα βαλκανικά σύνορα, ενώ πρόβλημα θα υπάρξει και με τις μεταφορές από τις βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας προς τον Νότο και αντίστροφα. Κάπως έτσι, μακαρόνια, γάλα (το οποίο πρέπει να μεταφέρεται αμέσως για να έρχεται φρέσκο), όσπρια και κονσέρβες θα επηρεαστούν άμεσα, με τις πρώτες επιπτώσεις να φαίνονται εντός του επόμενου μήνα.

Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων επισημαίνει ότι από τις αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα την πενταετία 2011-2015 ο συνολικός τζίρος των καυσίμων υποχώρησε κατά 20,16% και όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 51,83%. «Και αυτή τη φορά θα μειωθούν οι πωλήσεις των καυσίμων, ενώ υπαρκτός είναι ο φόβος να αυξηθούν οι τιμές πολλών καταναλωτικών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών αφού κάθε αύξηση στις τιμές των καυσίμων έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά», αναφέρουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε πλήθος ειδών από τα επονομαζόμενα πρώτης ανάγκης οι τιμές θα αυξηθούν έως και 20%-25%, με έμφαση στα τυποποιημένα είδη. Και ενώ αυξήθηκαν οι φόροι στα καύσιμα, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα πατάξει το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή σε αυτό τον κλάδο αποδεικνύονται σύντομο ανέκδοτο. Κανένας δεν θυμάται πλέον τις υποσχέσεις για νέα έσοδα 1 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερη φασαρία παρά αποτέλεσμα είχε η τοποθέτηση συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια. Το σύστημα παρά την τοποθέτησή του δεν λειτουργεί, προκαλώντας σχόλια για την αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών.

*Όπως δημοσιεύτηκε στο Business Stories της 8ης Ιανουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα