Μπαόυμαν (Fed): Επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων «βλέπει» το γεράκι του συμβουλίου

Την άποψη της πως η Federal Reserve πιθανότατα θα χρειαστεί να ανεβάσει κι άλλο τα επιτόκια επανέλαβε σε δηλώσεις της σήμερα η κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας και μέλος της FOMC, Μισέλ Μπάουμαν.

Σε ομιλία της στο Οχάιο, η Μπάουμαν που διόλου τυχαία θεωρείται ως ένα από τα σκληρότερα γεράκια του συμβουλίου δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει περαιτέρω επέκταση της νομισματικής σύσφιγξης, αν

και παραδέχτηκε πως για την ώρα το συμβούλιο αξιολογεί τη ροή των στοιχείων και τις επιπτώσεις στις προοπτικές της οικονομίας.

«Παραμένω πρόθυμη να στηρίξω την αύξηση των ομοσπονδιακών επιτοκίων σε μελλοντικό συμβούλιο εφόσον η ροή των εισερχόμενων στοιχείων υπονοήσει ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει ανακοπεί ή είναι ανεπαρκής ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μπάουμαν.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, αν και τα υψηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει σε σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, υπάρχουν ακόμη στοιχεία του πληθωρισμού που «αντιστέκονται πεισματικά» αποτελώντας μια πηγή προβληματισμού. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών που παραμένει υψηλός.

Το ίδιο ισχύει και για τις ενεργειακές τιμές, η πορεία των οποίων παραμένει αστάθμητος παράγοντας εν μέσω του πολέμου στο Ισραήλ.

Θυμίζουμε πως η Fed άφησε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αμετάβλητα τα επιτόκια της, την περασμένη εβδομάδα, στο εύρος του 5,25% με 5,50%. Μάλιστα και η ίδια η Μπάουμαν αποκάλυψε πως στήριξε την απόφαση αυτή, ώστε να ληφθεί ομόφωνα, καθώς το συμβούλιο αποτιμά ακόμη τις επιπτώσεις της μέχρι τώρα περιοριστικής πολιτικής στην οικονομία.

Ωστόσο η μετριοπαθής φρασεολογία της Fed μεταφράστηκε από την αγορά ως ένδειξη πως πιθανότατα έχει… τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Αν και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε ότι αποφάσεις για το επόμενο συμβούλιο δεν έχουν ληφθεί ακόμη και πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης, το Δεκέμβριο.

Οι traders προεξοφλούν σε ποσοστό άνω του 90% πως η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της στη συνεδρίαση του ερχόμενου μήνα. Περιμένουν δε, με ενδιαφέρον την νέα ομιλία του Πάουελ, την Πέμπτη, προκειμένου να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τις προθέσεις του και τη διάθεση του συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Πώς οι καταναλωτές θα ρίξουν το ενεργειακό κόστος από το 2024

Μυτιληναίος: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, δεν φεύγουμε από τη χώρα

Goldman Sachs: Το ράλι της Wall Street είχε τον ίδιο αντίκτυπο με μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα