Ασφαλιστικό: Μπορεί να βγει αυτή η θεωρητική κατασκευή;

Όσο κι αν το προσφυγικό είναι ο βασικός φορέας των ''κακών ειδήσεων" τις τελευταίες ημέρες το ασφαλιστικό παραμένει το κλειδί για την αξιολόγηση και πέραν των περικοπών στις συντάξεις,το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο τέλος με το ύψος των εισφορών.

Η κυβέρνηση τηρεί μια ομοιογενή γραμμή σε όλα τα μέτωπα του ασφαλιστικού με βασικό επιχείρημα ότι θα ευνοηθούν όσοι δηλώνουν μέχρι 10000 ευρώ. Αυτό προέκυψε τις τελευταίες ημέρες τόσο από τα όσα είπε ο κ. Αποστόλου όσο και ο κ Πετρόπουλος για τους αγρότες.

Ειδικά ο τελευταίος, πολύ προσεκτικός, στην παρατήρηση του κοινοβουλευτικού

εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση, ότι στις εισφορές μπαίνουν και οι επιδοτήσεις, δεν απάντησε, αλλά οχυρώθηκε πίσω από το αφορολόγητο των 9500 ευρώ. Η κουβέντα αυτή έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Και άλλα στελέχη της κυβέρνησης όμως χρησιμοποιούν κατά κόρον το επιχείρημα ότι οι αγρότες παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιδοτήσεις και δεν πληρώνουν τίποτε. Τα έσοδα του ΟΓΑ από τις εισφορές ήταν μόλις 350 εκατ. ευρώ πέρυσι,δηλαδή πάρα πολύ λίγα. Άρα το πρόβλημα υφίσταται. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει και από που τα παραπάνω έσοδα τα οποία το ασφαλιστικό πρέπει να λάβει. Και φυσικά αν στο ποσό των εισφορών περιλαμβάνονται τελικά και οι επιδοτήσεις.

Μια κρίσιμη κατηγορία για τους αγρότες είναι αυτή των 12.000-20.000 ευρώ κατά δήλωσιν, που υπόκεινται σε περαιτέρω επιβαρύνσεις αλλά ο αρμόδιος υπουργός υπόσχεται σημαντικό αντάλλαγμα από την εφαρμογή του ασφαλιστικού. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα είναι αν τα νούμερα βγαίνουν ή θα πηγαίνουμε κάθε χρόνο σε πρόσθετα μέτρα.

Το αγροτικό αποτελεί και ένα μοντέλο βάσει του οποίου θα εξελιχθούν τα πράγματα και για το υπόλοιπο ασφαλιστικό. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν συγκλίσεις με τους ελεύθερους επαγγελματίες για το ύψος των εισφορών. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 20% των επαγγελματιών πληρώνει το 75% των εισφορών που ανέρχεται σε 1,2 δισ.

Για να έχει αποτελέσματα όμως η νέα αρχιτεκτονική πρέπει να υπάρχουν συγκλίσεις σε δύο επίπεδα. Πρώτον να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες εισφορές όσοι δηλώνουν και πληρώνουν μέχρι σήμερα. Δεύτερον να αλλάξουν τακτική και να αποφασίσουν να πληρώσουν όσοι έχουν θεωρητικά πια μικρότερες υποχρεώσεις αλλά δεν πλήρωναν τίποτε μέχρι τώρα. Είναι εύκολο να συμβούν και τα δύο; Οι κρατικές επιχορηγήσεις στο τέλος του 2015 για τα 3 ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ ξεπέρασαν τα 9 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα