Ασφαλιστικό, αξιολόγηση, χρέος και προσφυγικό φέρνει στην ατζέντα του Νταβός ο Τσίπρας

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Για Νταβός της Ελβετίας αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πάρει μέρος στο φερώνυμο φόρουμ, μαζί με περίπου 2.500 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 40 ηγέτες και ορισμένες διασημότητες από τον χώρο του θεάματος, όπως ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος U2, Μπόνο.

Τα γενικά θέματα που θα συζητηθούν στο φόρουμ είναι η αύξηση του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία τα

προσεχή χρόνια, οι διεθνείς προκλήσεις με πρώτη την τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, οι εξελίξεις στην Ευρώπη, η πρόοδος της ιατρικής, η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος σε συνάρτηση με την έξαρση της κρίσης στην Μέση Ανατολή.

Η ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι γεμάτη για το επόμενο διήμερο αν και η δική του ενασχόληση είναι προσγειωμένη στα προβλήματα της χώρας, το τρέχον πρόγραμμα και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις σε ένα δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι ενστάσεις των εταίρων για το ασφαλιστικό, η ασάφεια γύρω από τον ρόλο του ΔΝΤ σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις που διαμορφώνει το δίδυμο Τόμσεν-Σόιμπλε για νέα μέτρα, και η συνολική καθυστέρηση στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει αύριο σε στρογγυλό τραπέζι με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε. Το αντικείμενο του τραπεζιού είναι το μέλλον της Ευρώπης, θέμα για το οποίο η θέση του Αλέξη Τσίπρα είναι γνωστή, ότι με την λιτότητα που ακολουθείται και με τα τείχη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει μέλλον και ότι θα πρέπει να κάνει στροφή τόσο στην ανάπτυξη όσο και στο άνοιγμα των συνόρων.

Πολιτική διαπραγμάτευση

Με τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών, προγραμματισμένες και εκτός προγράμματος αναλαμβάνει την διαπραγμάτευση στο πολιτικό πεδίο για τα ανοικτά θέματα στην χώρα: το ασφαλιστικό και την συνολική αξιολόγηση με την οποία συνδέεται, σε συνάρτηση όμως και με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Το οικονομικό πλαίσιο για την ανάγκη να γίνει δεκτή η πρόταση Κατρούγκαλου, ως βάση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να προωθηθεί με ταχείς ρυθμούς η αξιολόγηση, προκειμένου να δρομολογηγηθούν θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, το έχει θέσει στις παρεμβάσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιπλέον επισήμανε και τον κίνδυνο για την οικονομία εάν επικρατήσει η θέση του ΔΝΤ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναπτύξει τα πολιτικά επιχειρήματα για να αποσείσει τον κίνδυνο να επικρατήσει το σχέδιο Σόιμπλε-Τόμσεν για μακρά διαπραγμάτευση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, που θα περιλαμβάνει εκτός από το ασφαλιστικό -όπου έχουν απορρίψει την πρόταση Κατρούγκαλου-, νέα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για τον προυπολογισμό του 2016 όσο και για το μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2018.

Για σήμερα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. Εκτός από την οικονομία και με τους δύο ηγέτες ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή σε σχέση με τον πόλεμο στην Συρία και το προσφυγικό.

Με τον Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην Συρία, το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί με τον οποίο βέβαια θα συζητήσει την πορεία του προγράμματος και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και την προοπτική της αξιολόγησης. Είναι σαφές ότι από τον Μοσχοβισί περιμένει στήριξη στο προσεχές μέλλον.

Για την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένες οι πιο κρίσιμες ίσως συνάντησεις του πρωθυπουργού, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού. Ανοικτό είναι εάν θα έχει τετ α τετ με τον Σόιμπλε πέρα από την συμμετοχή τους στο στρογγυλό τραπέζι. Από τις συναντήσεις του όμως αυτές και κυρίως με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκτήσει εικόνα για τις προθέσεις του ΔΝΤ ως προς την συμμετοχή του και τους όρους που βάζει για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα σε σχέση και με την στάση του στην ρύθμιση του χρέους. Η συνάντηση γίνεται στο δύσκολο περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το ΔΝΤ. Επί της ουσίας ενώ από τη μία ο κ. Τσίπρας επιμένει στην θέση του ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη, από την άλλη θα πρέπει να πείσει την κα Λαγκάρντ να βάλλει νερό στο κρασί της όσον αφορά τους όρους του Ταμείου που θα παραεμείναι κατ απαίτηση του Σόιμπλε και να ζητήσει την βοήθειά της για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Το Κυπριακό θα είναι για μια ακόμη φορά στην ατζέντα Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης -με τον οποίο θα συναντηθεί ο κ. Τσίπρας- αλλά και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν οι οποίοι θα έχουν κοινή συνάντηση καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για επίλυση.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανό να έχει κι άλλες συναντήσεις που δεν είναι προγραμματισμένες.

Στο Davos θα μεταβεί και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, προκειμένου να συναντηθεί με επιχειρηματίες για επενδύσεις. Οι επαφές του κ. Παππά θα γίνουν στο αρνητικό περιβάλλον που δημιουργούν οι εξελίξεις περί το φορολογικό και το ασφαλιστικό που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις αλλά και η αντιπαράθεση με την Eldorado Gold που σε κάθε περίπτωση στέλνει αρνητικά μηνύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα