Άρον-άρον εγκαταλείπουν τις ευρωπαϊκές μετοχές οι Αμερικανοί επενδυτές

Οι Αμερικανοί επενδυτές αποχωρούν από τις ευρωπαϊκές μετοχές τη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Έχουν αποσύρει 1,6 δισ. δολάρια από το iShares MSCI Eurozone ETF κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων, τις μεγαλύτερες από το 2014. Όμως οι εκροές ενισχύθηκαν καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές έπιασαν πάτο στα μέσα Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα οι traders να χάσουν το ράλι 15% του δείκτη Euro Stoxx 50, το οποίο ακολούθησε από

τότε μέχρι και σήμερα.

Ο σκεπτικισμός ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο, όταν οι επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο κεφάλαιο είδαν τις μετοχές να υποχωρούν κατά 20% σε διάστημα δύο μηνών. Ακόμη και η προοπτική ενός νέου πακέτου στήριξης από την ΕΚΤ δεν κατόρθωσε να ενισχύσει τη διάθεση ρίσκου, με τους Αμερικανούς επενδυτές να αρνούνται να επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές μετοχές.

«Εάν σε έχει παγώσει το sell off, τότε δεν θέλεις να συμμετέχεις ούτε στο rebound», υποστηρίζει ο Thomas Thygesen, κορυφαίος αναλυτής της SEB AB και προσθέτει ότι «οι αγορές έμοιαζαν να είναι εκτός ελέγχου και υπήρχε μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αποτρέψουν την ύφεση. Αλλά εάν η Fed ότι θα περιμένει πριν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, τότε είναι λίγο δύσκολο η εμπιστοσύνη να επιστρέψει».

Πάντως ο Thygesen εκτιμά ότι οι επενδυτές κάποια στιγμή θα επιστρέψουν. Μετά από ένα διαρκές δίμηνο ανόδου ο Euro Stoxx 50 έκλεισε χθες Δευτέρα σε υψηλό δύο μηνών, μειώνοντας τις ετήσιες απώλειές του στο 5,4%. Πρόκειται για τεράστια βελτίωση σε σύγκριση με τις απώλειες 18% που «έγραφε» στις 11 Φεβρουαρίου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγωνία υποχωρεί, με τον δείκτη που καταγράφει τη μελλοντική μεταβλητότητα στον Euro Stoxx 50 να έχει υποχωρήσει κατά 40% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που άγγιξε τον Φεβρουάριο και να έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους.

Όμως η άνοδος δεν ήρθε εύκολα, με τις ημερήσιες εναλλαγές προσήμων στον Euro Stoxx 50 να είναι οι μεγαλύτερες από το 2008. Την περασμένη εβδομάδα, η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, οδήγησε τον δείκτη στη μεγαλύτερη ημερήσια εναλλαγή προσήμων από τον Αύγουστο.
Οι εκροές από το ETF iShares είναι απλά ένα μέρος της εικόνας. Οι διαχειριστές κεφαλαίων απέσυραν 3,3 δισ. δολάρια από ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου, με τις εκροές να είναι οι χειρότερες από τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

Ταυτόχρονα οι κεντρικές τράπεζες δεν κατόρθωσαν να στηρίξουν κάποιο μετοχικό ράλι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Το sell off του Δεκεμβρίου στις ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησε πριν ο Μάριο Ντράγκι απογοητεύσει τους επενδυτές, καθώς δεν προχώρησε – τότε – σε τόσο γενναία βήματα όσο αυτοί περίμεναν. Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, άγχωσε τις αγορές όταν δήλωσε στις 10 Φεβρουαρίου ότι η πτώση των μετοχών θέτει κινδύνους και για την οικονομία.

Σύμφωνα με τον Teis Knuthsen της Saxo Bank, οι ανησυχίες που προκάλεσαν το πρόσφατο sell off δεν έχουν εκλείψει, με τα οικονομικά στοιχεία για την Ευρώπη να είναι κατώτερα των εκτιμήσεων, ενώ η εταιρική κερδοφορία απογοήτευσε και οι αναλυτές συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την εταιρική κερδοφορία.

«Οι άνθρωποι απλά δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, καθώς οι κίνδυνοι για ενδεχόμενη αποδυνάμωση της οικονομίας παραμένουν ζωντανοί», τονίζει ο Knuthsen, ο οποίος είναι επικεφαλής της επενδυτικής μονάδας της Saxo Bank. Όπως υποστηρίζει «η εταιρική κερδοφορία δεν είναι και τόσο καλή. Δεν μπορείς να κατανοήσεις γιατί όταν υπάρχει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ένα αδύναμο ευρώ τα εταιρικά κέρδη – σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ – δεν ανακάμπτουν. Υπάρχουν ανησυχίες για τα θεμελιώδη δεδομένα».

Αν και ο Euro Stoxx 50 πλησιάζει τον στόχο που έχουν θέσει οι αναλυτές, θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 8,3% προκειμένου να αγγίξει τον μεσοπρόθεσμο στόχο.

Ο Otto Waserτης R&A Research & Asset Management εκτιμά ότι η βελτίωση του κλίματος αναφορικά με την κινεζική οικονομία και η σταθεροποίηση των πετρελαϊκών τιμών μπορεί να βοηθήσουν, αλλά συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην «μπουν» νωρίτερα από το ορθό στις αγορές.

«Δεν θα ξαναδούμε τα χαμηλά τα οποία βιώσαμε τον Φεβρουάριο. Αυτά βρίσκονται πίσω μας», εκτιμά ο Waser, ο οποίος είναι επικεφαλής επενδύσεων στην R&A και προσθέτει πως «αλλά θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις βελτίωσης για να κινηθεί ανοδικά η αγορά. Ελπίζουμε ότι τα θεμελιώδη θα βελτιωθούν στην Ευρώπη. Η εταιρική κερδοφορία ήταν απογοητευτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα