Αργεντινή: Ληστεία 67.000 δολαρίων αποκαλύπτει το πρόβλημα των 500 δισ.

Η υπόθεση των 67.000 δολαρίων που εκλάπησαν από το σπίτι της αντιπροέδρου της Αργεντινής Gabriela Michetti θα έπρεπε να είχε κλείσει όταν συνελήφθη ο σωματοφύλακάς της.

Αντ'αυτού οι εισαγγελείς έχουν επικεντρωθεί στο πόθεν έσχες των χρημάτων, μετατρέποντάς τη σε παραδειγματισμό που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της χώρας, Mauricio Macri, o οποίος καλείται να "απογαλακτίσει" τη χώρα από τα μετρητά, στα οποία ελοχεύει και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Ο Macri, ο οποίος

εκλέχθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο, έχοντας υποσχεθεί να σταματήσει τον δωδεκαετή αριστερό λαϊκισμό, σταμάτησε τα currency controls, μεταρρύθμισε τη στατιστική αρχή της χώρας και έκλεισε μία... τοξική διαμάχη για τις εκπληρώσεις των ομολόγων. Τώρα επικεντρώνεται στην ανανέωση της οικονομίας και την μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος. Οι προκάτοχοι του Macri το έχουν προσπαθήσει πολλάκις, αλλά χωρίς επιτυχία, αφού υπολογίζεται πως 500 δισ. δολάρια ρευστού έχουν... διαφύγει τα τελευταία 30 χρόνια.

Τον Μάιο, πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε φορολογική αμνηστία για την επαναφορά μερικών εκ των διαφυγόντων κεφαλαίων που βρίσκονται κλειδωμένα σε θυρίδες, ελβετικούς λογαριασμούς και ακίνητα στη Punta del Este της Ουρουγουάης. Οι Αργεντίνοι οι οποίοι θα επιλέξουν να λάβουν την αμνηστία θα πληρώσουν 15% (μάξιμουμ) πρόστιμο. Αλλιώς, μπορούν να αγοράσουν τριετή και εξαετή ομόλογα ή να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε πλάνα υποδομών, κατασκευή σπιτιών, ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα