Άρχισε να πληρώνει χρεωστούμενα το Δημόσιο

Μετά από μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες το Δημόσιο, με τα λεφτά της δόσης που ξεκλείδωσε μετά την πρώτη αξιολόγηση, άρχισε να πληρώνει χρωστούμενα δημιουργώντας ελπίδα στην αγορά ότι μπορεί να πέσει φρέσκο χρήμα και να κλείσουν μεγάλα ανοίγματα. Κάτι όμως για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και καλή συνεργασία κυβέρνησης και δανειστών ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση με μέτρα «φωτιά», όπως το εργασιακό.

Τα στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΤτΕ

πιστοποιούν αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 1,1 δισ ευρώ τον Ιούλιο, μετά την απελευθέρωση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Από την τελευταία τα 5,7 δισ ευρώ έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος τους έτους θα δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου συνολικά 3,5 δισ ευρώ και άλλα 2 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

Αρμόδιες πηγές που επικαλούνται «Τα Νέα» αναφέρουν πως τους επόμενους μήνες στόχος είναι να γίνεται η εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου με ρυθμό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ τον μήνα, πλάνο το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να δώσει πόντους στις προσπάθειες μετάβασης σε τροχιά ανάκαμψης.

Με βάση το συγκεκριμένο σχεδιασμό μέσα στους επόμενους 17 μήνες να εξοφληθεί σχεδόν το σύνολο των χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Παράλληλα επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρου εισοδήματος κι κυρίως ΦΠΑ που αγγίζουν το 1 δισ ευρώ σε επιχειρήσεις, καθώς η εντολή του υπουργείου προς τις εφορίες είναι εντός 30 ημερών να επιστρέφονται τα ποσά με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες για πλασματικές δηλώσεις. .

Όπως γράφει το «Έθνος» σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο κατά προτεραιότητα θα εξοφλούνται οι οφειλές:

* Του ΕΟΠΥΥ ύψους 1,68 δισ ευρώ για νοσήλια σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς.

* Των δημόσιων νοσοκομείων ύψους 1,140 δισ ευρώ σε διάφορους προμηθευτές και κυρίως φαρμακευτικές εταιρείες.

* Του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την καταβολή των εφάπαξ και μερισμάτων σε 60.000 συνταξιούχους που βρίσκονται εν αναμονή από το καλοκαίρι του 2013.

*Διαφόρων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 350 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και εργολάβους

*Του υπουργείου Οικονομικών με οφειλές 700 εκατ. ευρώ σε επιστροφές φόρων εισοδήματος και επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ

*Νομικών Προσώπων του Δημοσίου ύψους 650 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, προμηθευτές και μελετητές.

Επίσης θα καταβληθούν 180 εκατ. ευρώ για οφειλές σε εξαγωγείς και άλλα 80 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών από έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και ενισχύσεις στο ΕΤΕΑΝ, ώστε να μπορέσουν να «τρέξουν» τα προγράμματα επιχειρηματικότητας που αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες και νοικοκυριά.

Οι πληρωμές θα γίνονται με υπουργική απόφαση.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα την εγκύκλιο που έχει αποστείλει ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά ανώτατο όριο στις 30 Απριλίου 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα