Αποσύνθεση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος την περασμένη εβδομάδα άνοιξε “θέμα κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο”. Που σημαίνει τουλάχιστον ότι η παρούσα στην οποία είναι αντιπρόεδρος δεν έχει προοδευτιό πρόσημο και δεν είναι ότι καλύτερο για την χώρα.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμράς που συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ

το περασμένο Σάββατο απάντησε ότι η μόνη δημοκρατική παράταξη και η παράταξη του εκσυγχρονισμού είναι η ΝΔ προκαλώντας έκπληξη για την προσπάθεια να οικειοποιηθεί το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα πρόσθεσε ότι “η ΝΔ δεν είπε ποτέ λεφτά υπάρχουν” -ξεχνώντας ότι το 2009 η κυβέρνηση δανείστηκε περί τα 65 δις ευρώ -και ρίχνει και το καρφί στον προκάτοχό του στην προεδρία της ΝΔ λέγοντας ότι “δεν είναι κουρασμένος”.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος τάχθηκε αναφανδόν με την κα Ρένα Δούρου για το θέμα των απολύσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι δεν γεννήθηκε υπουργός ή βουλευτής. Επιτέθηκε όμως και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Άδωνη Γεωργιάδη λέγοντας ότι εκείνος γράφει βιβλία, ο άλλος τα πουλάει. Τον κ. Γεωργιάδη όμως άδειασε χωρίς προσχήματα και ο γραμματέας της ΝΔ κ. Αδρέας Παπαμιμίκος για τις δηλώσεις του ότι θα σηκώσει τις καταθέσεις του. Παρεμπιπτόντως δηλώσεις που οι αρθρογράφοι του συστήματος είδαν με συγκατάβαση κάνοντας λόγο στην καλύτρη για αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί ευρώ. Είναι μία πρόχειρη συγκομιδή των τελευταίων δύο εβδομάδων αυτά. Μπορεί να προσθέσει κανείς την ακόμη χαμηλής έντασης σύγκρουση στο εσωτερικό της ΝΔ που διατρέχει και το περιβάλλον Σαμαρά με τον βασικό του συνεργάτη κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη να δέχεται επικρίσεις για τις εμπνεύσεις του από την θεωρία των δύο άκρων, μέχρι τον ΕΝΦΙΑ και το ακροδεξιό άνοιγμα της ΝΔ, θέματα που έφεραν την ηγεσία απέναντι σε καραμανλικούς και φιλελεύθερους. Η φιέστα στην Χαλκιδική και αυτή που θα ακολουθήσει στην στέχη Γραμμάτων και Τεχνών είναι προσπάθεια του κ. Σαμαρά να ανακτήσει την ψυχική επαφή με το κόμμα μετά από μία περίοδο που φλέρταρε με την ίδρυση νέου ευρωπαικού φορέα, τη “Νέα Ελλάδα”.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι καθημερινό φαινόμενο με πιο πρόσφατα την παραίτηση του κ. Φίλιππου Σαχινίδη από την θέση του τομεάρχη Οικονομικών -αφού πήγε στο Παρίσι να διαπραγματευθεί με την Τρόικα μαζί με τον κ. Λαζαρίδη ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας- και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Θάνου Μωραίτη ο οποίος έβαλε πολιτικές προυποθέσεις για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε ευθέως αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα του.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα και ενώ είναι πίσω από πέντε έως δέκα μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την μείζονα διαπραγμάτευση με την Τρόικα προκειμένου να πάρει μία συνολική λύση που θα βγάλει την χώρα από την κρίση. Σημειωτέον ότι ως εκ της θέσεώς του της διαπραγμάτευσης ηγείται ο υπουργός Οικονομικών τον οποίο μετά το Παρίσι το πρωθυπουργικό περιβάλλον “άδειαζε” ως υπερβολικά ενδοτικό έναντι των απαιτήσεων της Τρόικας.

Δείχνουν αυτά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει αρχίσει και αποσαθρώνεται, ότι οι μετέχοντες δεν πιστεύουν στην μακροημέρευσή τους στην εξουσία και ετοιμάζονται δια παν ενδεχόμενο δηλαδή για εκλογές και τείνει να επικρατήσει το σώζων ευατόν σωθήτω. Με αυτά τα δεδομένα τα οποία γνωρίζουν βέβαια και οι εταίροι και δανειστές γιατί να δώσουν την λύση στην κυβέρνηση Σαμαρά; Μία βασική αρχή των διαπραγματέυσεων είναι ότι ο ισχυρός πόλος συνομολογεί μία συμφωνία με εκείνον που προσφέρει εχέγγυα ότι θα παραμείνει στην ηγεσία ώστε να την εφαρμόσει. Υπό τις παρούσες συνθήκες και με την αλλαγή Προέδρου στον ορίζοντα ποιός θεωρεί εντός ή εκτός χώρας ότι αυτή η κυβέρνηση παράχει τέτοιες εγγυήσεις;

Blogger Σπύρος Γκουτζάνης
Keywords
Τυχαία Θέματα