Τραπεζικές πιέσεις στην Ευρώπη - Πτώση 2% σε Μαδρίτη και Φρανκφούρτη

Πτώση για τρίτη μέρα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για τις συνέπειες του Brexit.

Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με τον ισπανικό, γερμανικό και γαλλικό δείκτη να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο Stoxx 600 υποχωρεί 1,1% με τις ασφαλιστικές, τραπεζικές μετοχές και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση. Ενδεικτικά, η Peugeot SA, η Aviva Plc

και η UBS Group AG υποχωρούν πάνω από 3,5%. Μεγάλες απώλειες και για τις μετοχές ακινήτων.

Οι αναταραχές στις αγορές λόγω brexit αποκάλυψαν τον επόμενο «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης, τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες υπό το βάρος του τεράστιου όγκου «κόκκινων» δανείων, χρειάζονται άμεσα ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις χωρίς να εφαρμοστούν οι κανονισμού για το bail in.

Εν μέσω τέτοιου αναβρασμού η BlackRock Inc. υποβάθμισε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε underweight, με αρνητικές προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τον πρόεδρο της Societe Generale να υποστηρίζει ότι η ιταλική τραπεζική κρίση μπορεί να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο DAX υποχωρεί 2% στις 9.364 μονάδες, o CAC 40 υποχωρεί 1,66% στις 4.094 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με απώλειες 1,9% στις 7.914 μονάδες και ο FTSE MIB υποχωρεί επίσης 1,9% στις 15.489 μονάδες.

Ο FTSE 100 καταγράφει τις μικρότερες απώλειες 0,42% στις 6.518 μονάδες, ενώ νωρίτερα βρισκόταν σε θετικό έδαφος χάρη στην άνοδο των μεταλλευτικών μετοχών.

Στις μετοχές, η Telecom Italia SpA υποχωρεί 8% μετά την ανακοίνωση του μετόχου της Iliad SA, Xavier Niel, ότι σκοπεύει να πουλήσει το ποσοστό του. «Βουτιά» 14% για την Tullow Oil Plc μετά την ανακοίνωση πώλησης μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 300 εκατ. δολ. Απώλειες 5,7% για την Tesco Plc μετά την απομάκρυνση της μετοχής από τα top picks της HSBC Holdings. Πτώση 4,8% για την Peer Wm Morrison Supermarkets Plc.

Οι μεταλλευτικές μετοχές καταγράφουν άνοδο, με τις Randgold Resources Ltd. και Fresnillo Plc να ενισχύονται πάνω από 4% καθώς ο χρυσός και το ασήμι καταγράφουν ράλι.

Η Telenor ASA ενισχύεται 3,6% μετά τις πληροφορίες ότι η Vodafone Group είναι ο επικρατέστερο υποψήφιος για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της στην Ινδία.

Ράλι 9,5% για την Banca Monte dei Paschi di Siena SpA μετά από διήμερη πτώση 31%. Σημειώνεται ότι η ιταλική ρυθμιστική Αρχή απαγόρευσε το short selling στην μετοχή της για τη σημερινή συνεδρίαση.

Πτώση 6% για την Deutsche Bank και απώλειες σχεδόν 4% για την Commerzbank. Απώλειες 3%-4% για τις ισπανικές τράπεζες, μεικτά πρόσημα για τις ιταλικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα