Αποδομείται το θετικό story στην αγορά ομολόγων

Το θετικό story που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους γκρεμίζεται μέσα στο γενικότερο κλίμα αναταραχής στις διεθνείς αγορές, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με το σχεδιασμό της για μία ομαλή έξοδο απ' το πρόγραμμα του ESM.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σήμερα έχει ξεφύγει στα επίπεδα του 4,4%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Μόλις τον περασμένο μήνα η απόδοση ήταν στο 3,6% και η ελληνική αγορά ήταν «πρωταθλήτρια»

σε επιδόσεις στην Ευρώπη! Το spread έναντι του γερμανικού κινείται πλέον ολοταχώς προς το «φράγμα» των 400 μονάδων βάση και σήμερα διαμορφώνεται στις 366 μονάδες.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινείται στα επίπεδα του 3,83% με ανοικτό το ενδεχόμενο ότι θα πιάσει ακόμα και το 4% εάν συνεχιστεί η ίδια τάση.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η άνοδος της απόδοσης του νέου 7ετούς ομολόγου πάνω απ' τα επίπεδα του 4%. Και τούτο καθώς αυτοί που μπήκαν στην πρώτη έκδοση του ελληνικού Δημοσίου μετά το 2014 μόνο ζημιές γράφουν! Μία εξέλιξη που μόνο ασφάλεια και σιγουριά δεν εκπέμπει προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα που ούτως ή άλλως θεωρεί τα ελληνικά χρεόγραφα ως μία επένδυση με μεγάλο ρίσκο.

Με το βλέμμα στην πορεία και τη συμπεριφορά των αγορών καθώς θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο περί «καθαρής εξόδου» απ' το πρόγραμμα του ESM τον προσεχή Αύγουστο ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται απο χθες στο Παρίσι προκειμένου να έχει επαφές με μεγάλους επενδυτές. Το επόμενο διήμερο θα κάνει το ίδιο στο City του Λονδίνου σε μία προσπάθεια να παράσχει κάθε διαβεβαίωση για τις προοπτικές της οικονομίας ώστε να διατηρηθεί το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους.

Οι συναντήσεις θα γίνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας κατά το οποίο αναμένεται να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για το τι θα συμβεί την «επόμενη μέρα» από τη λήξη του προγράμματος.

Η ξαφνική απόσυρση του επενδυτικού ενδιαφέροντος απ' τα ελληνικά ομόλογα και η εκτίναξη του κόστους δανεισμού στη δευτερογενή αγορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα προκαλεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για τις επιλογές που θα πρέπει να κάνει.

Ήδη για το ζήτημα έχει ανοίξει νέος γύρος αντιπαράθεσης επιχειρημάτων μεταξύ Κυβέρνησης και Τραπέζης της Ελλάδος, για τη σκοπιμότητα ή μη να ζητήσει η χώρα να ζητήσει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα