Από το Καστελόριζο στη Νίσυρο...

«Θα πάρω το αμάξι μου, στην τσέπη χαρτζιλίκι κι απόψε τα μεσάνυχτα θα 'ρθώ Θεσσαλονίκη» τραγουδάνε σήμερα από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην πάει με το αμάξι του στη Θεσσαλονίκη, επειδή προηγουμένως θα κάνει μια στάση στη Νίσυρο. Αλλά σε γενικές γραμμές, το τραγούδι του Ζαμπέτα ταιριάζει γάντι στον

σχεδιασμό του πρωθυπουργού, που ως συνήθως πορεύεται με πυξίδα την επικοινωνία και τις εντυπώσεις και λιγότερο με την ουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σήμερα στην ακριτική Νίσυρο, για να εξαγγείλει αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Οτι δηλαδή θα ανασταλεί η προβλεπόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που εξακολουθούν να στενάζουν από την προσφυγική κρίση. Δεν επιλέγει όμως ένα από τα νησιά που έχουν επωμιστεί το κύριο βάρος της κρίσης αυτής, όπως είναι η Λέσβος, η Χίος η Κως ή η Λέρος, επειδή προφανώς φοβάται την οργή των κατοίκων που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι.

Επιλέγει ένα νησί που βρίσκεται στα μετόπισθεν της κρίσης, στο οποίο σπανίως φθάνουν μετανάστες ή πρόσφυγες και που είναι βέβαιος οτι η επικοινωνιακή φιέστα δεν θα διαταραχθεί από ανεπιθύμητες εκδηλώσεις κατοίκων.

Στην συνέχεια θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη, "για να εργασθεί στο γραφείο του πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβερνητική ανακοίνωση.

Αλλά θα εργασθεί επί ποιου ζητήματος; Υπάρχει κάποιο θέμα που να απαιτεί την προσωπική παρουσία και εποπτεία του πρωθυπουργού; Όχι. Επισκέπτεται το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης με τους δεκάδες νέους μετακλητούς υπαλλήλους και τους άλλους τόσους αστυνομικούς, επειδή έχει δεσμευθεί οτι θα βρίσκεται εκεί κάθε 15 μέρες. Κι είναι πολύ νωπή η υπόσχεσή του για την αθετήσει από την πρώτη κιόλας φορά.

Πριν λοιπόν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και τις πολύ σημαντικές επαφές που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες, δαπανά ένα 24ωρο από τον πολύτιμο χρόνο του για επικοινωνιακές κινήσεις και δημόσιες εμφανίσεις που δεν έχουν καμιά αξία. Μόνο και μόνο για να υπηρετήσει μια επικοινωνιακή στρατηγική που βασίζεται στις εντυπώσεις της μιας μέρας και του τηλεοπτικού πλάνου με φόντο το απέραντο γαλάζιο και τον Λευκό Πύργο.

Με μοναδικό σκοπό, να καλύψει τον "έντιμο συμβιβασμό" και το "νερό στο κρασί" που ετοιμάζεται να υπογράψει και πάλι η κυβέρνηση κι αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών.

Με την ίδια λογική είχε επισκεφθεί κι ο Γιώργος Παπανδρέου το Καστελόριζο για να ανακοινώσει την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Και μ' αυτά τα μυαλά κλείνουμε ήδη το τρίτο μνημόνιο και πάμε για το τέταρτο. Κι από τότε δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ. Όση απόσταση χωρίζει το Καστελόριζο από τη Νίσυρο...

Keywords
Τυχαία Θέματα