Από το 25άρι στην υγεία στο 35άρι για τα σκουπίδια

Μπορεί η κυβέρνηση να αναδιπλώθηκε σχετικά ανώδυνα για το 25άρι στα νοσοκομεία όμως το άγχος για μεγάλα χαράτσια στα ελληνικά νοικοκυριά παραμονεύει από αλλού.
Το 25άρι στην υγεία αποφεύχθηκε στο παρά πέντε με μία νέα αύξηση στα τσιγάρα και όχι άδικα. Το ειδικό τέλος ταφής αποβλήτων όμως που από τις αρχές του χρόνου υποχρεούνται να πληρώσουν όλοι οι δήμοι της χώρας που συνεχίζουν αντί να κάνουν ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή άλλες μορφές επεξεργασίας να θάβουν τα σκουπίδια τους, με τι μπορεί

να αντικατασταθεί; Μια λογική και γρήγορη απάντηση θα ήταν με την αποφυγή της ταφής.

Στην πράξη όμως που εκλείπουν οι αντίστοιχες υποδομές αυτό είναι πρακτικώς αδύνατο. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος που έχουν θεσμοθετήσει το μέτρο ως ανάγκη εναρμόνισης με την κοινοτική οδηγία από το 2012, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αν και είναι παγκοίνως γνωστό ότι η εφαρμογή του τέλους ταφής των 35 ευρώ ανά τόνο ανεπεξέργαστων απορριμμάτων που θάβονται θα εκτινάξει το κόστος των δημοτικών τελών. Πόσοι δήμοι της χώρας θα μπορούσαν να καταθέσουν τον οβελό τους για να συμπληρωθούν μόνο για φέτος 160 εκ. ευρώ από το νέο φόρο στα σκουπίδια; Πόσοι ΟΤΑ εν μέσω δημοτικών εκλογών θα τολμούσαν να πείσουν τους δημότες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν την νέα δαπάνη; Προφανώς ελάχιστοι για να μην πούμε κανείς.

Όσοι δήμοι μάλιστα γνωρίζουν τις επιταγές της νομοθεσίας δεν θέλουν ούτε να την ακούσουν, ενώ οι περισσότεροι σκοπίμως ή όχι την αγνοούν πλήρως! Άλλοι πάλι πασχίζουν για αναστολή της εφαρμογής της με άλλοθι τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων με τα οποία ελάχιστη ποσότητα υπολειμμάτων θα οδηγείται για ταφή. Το ειδικό τέλος αποτελεί ένα μέτρο που εφαρμόζεται και στο εξωτερικό. Συνδέεται με την προσπάθεια να αποτραπεί η διάθεση αποβλήτων στο έδαφος και φυσικά είναι το μεγάλο μαστίγιο που χρησιμοποιεί ο νομοθέτης για να τιμωρήσει την διαχρονική αβελτηρία της πολιτείας στην χρηστή διαχείριση των αποβλήτων της.

Η Ελλάδα αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης. Από το 2008 όφειλε να έχει σφραγίσει εκατοντάδες χωματερές που έχει διασπείρει σε όλη την επικράτεια, εξαιτίας της μεγάλης πολεμικής που συναντούν οι οργανωμένες μονάδες από τις τοπικές κοινωνίες. Όχι μόνο το πέτυχε αλλά σήμερα που μιλάμε βρίσκεται αντιμέτωπη και με νέα καταδίκη, που ισοδυναμεί με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ημερησίως σε πρόστιμα. Το ερώτημα που πλανάται μετέωρο τον τελευταίο καιρό είναι αν το υπουργείο θα προχωρήσει αποφασιστικά στην υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα ενεργοποιηθεί το επίμαχο νομοθέτημα ή αν θα κάνει πίσω δίνοντας πίστωση χρόνου. Όπως έλεγε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αν και είναι σαφές ότι με την δημοτική φτώχεια και με τις εκλογές ενόψει το 35άρι μόνο ως φάρσα μπορεί να ξεστομιστεί.

Blogger Μαριάννα Τζάννε
Keywords
Τυχαία Θέματα