Ανυποχώρητη η Ιταλία: Δεν θα αλλάξουμε τον προϋπολογισμό

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης που απειλούν με υποβαθμίσεις την ιταλική οικονομία, δηλώνοντας αποφασισμένη ότι θα προχωρήσει κανονικά στο σχεδιασμό της για τον προϋπολογισμό του 2019.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, οι οποίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν πως η Fitch κάνει λάθος στις

εκτιμήσεις της για την πορεία των δημοσιονομικών στόχων για το 2019, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι κατέστησε σαφές σήμερα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο σχεδιασμό της για τον προϋπολογισμό του 2019.

«Δεν αλλάζουμε γνώμη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, τα οποία επενδύουν στο μέλλον και στην ανάπτυξη» είπε ο Σαλβίνι, ο οποίος ερωτηθείς για τις προτροπές του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος χθες Τετάρτη σε μια διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη, συνέστησε στον πρωθυπουργό Κόντε και στους αντιπροέδρους Ντι Μάιο και Σαλβίνι να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την ΕΕ και να αποφύγουν συγκρούσεις που δεν βοηθούν σε τίποτα, υποστήριξε ότι τον Πρόεδρο Ματαρέλα δεν τον απασχολούν τα οικονομικά σχέδια.

Τη χθεσινή γραπτή εκτίμηση της Fitch για το προσχεδίου προϋπολογισμού ο Σαλβίνι χαρακτήρισε «ένα έργο που έχουμε ήδη δει και το οποίο ανάγκασε τους Ιταλούς να κάνουν τεράστιες θυσίες».

«Δεν θα κάνουμε υποχρεωτική ανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ιταλών, δεν θα ζητήσουμε τις χρυσές βέρες και δεν έχουμε στο πρόγραμμά μας πολέμους και νέες αυτοκρατορίες πέρα από την Μεσόγειο», ανέφερε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά.

Και ενώ η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να πάει την αντιπαράθεση στα άκρα, αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα επίκειται η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, οι επίμονες πολιτικές ανησυχίες στη χώρα ασκούν εκ νέου πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα. Αυτή την ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο 7,5 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο 3,58%, ενώ του 2ετούς «εκτοξεύεται» κατά 11 μ.β. στο 1,80%.

Keywords
Τυχαία Θέματα