Αντιτίθεται η Μέρκελ στην τραπεζική ένωση παρά τις πιέσεις Ντράγκι

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ασκεί όλο και πιο έντονα πιέσεις σχετικά με το μέλλον του ευρώ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται καθόλου πρόθυμη να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg

κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ πως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να καθορίσουν την μελλοντική πορεία της νομισματικής ένωσης, όπως αναφέρουν πηγές που δεν επιθυμούν να κατονομαστούν.

Όταν όμως η Πορτογαλία ζήτησε λίγο αργότερα να δεσμευτούν οι ηγέτες να συζητήσουν για την τραπεζική ένωση στην επόμενο Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν υπάρχει εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Η παραπάνω στάση των δύο ισχυρότερων φορέων χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη φανερώνει τις ισορροπίες που προσπαθούν να κρατήσουν, καθώς προσπαθούν να εδραιώσουν τα οικονομικά κέρδη των τελευταίων ετών, διατηρώντας παράλληλα τις διαφορετικές τους πολιτικές κατευθύνσεις.

Η Μέρκελ αυτό το καιρό προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους της ότι έχει τον έλεγχο όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, ενώ από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι έχει ήδη επικριθεί για τις κινήσεις του προκειμένου να τονώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

«Έχω καταστήσει σαφές ότι ακόμη και αν η νομισματική πολιτική, ήταν πραγματικά η μόνη πολιτική που οδηγεί σε ανάκαμψη, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε πως έχει δεσμευτεί ότι θα παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια και ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει «όλα τα κατάλληλα μέσα», αν χρειαστεί.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσπαθεί τώρα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των ηγετών μετά την αναπάντεχη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε στους ηγέτες ότι υπάρχουν όρια σε αυτό που η νομισματική πολιτική μπορεί να επιτύχει μόνη της, και τους παρότρυνε να προχωρήσουν με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσουν την απασχόληση.

Πάντως, ορισμένοι από την γερμανική αντιπολίτευση πιέζουν ώστε να υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις όσον αφορά την τραπεζική ένωση. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο έως ότου υπάρξουν εγγυήσεις για άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Ευρωζώνη όπως με ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τους κινδύνους για το δημόσιο χρέος αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα