Άνοιξε το Taxisnet για τις επιχειρήσεις

Ξεμπλόκαραν και οι επιχειρήσεις που ήθελαν επιδότηση από το ΕΣΠΑ

Του Κωστή Πλάντζου

Άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης η εφαρμογή για υποβολή δηλώσεων για τις επιχειρήσεις. Στην εφαρμογή αναμένεται και φέτος να υποβληθούν περίπου 230.000 δηλώσεις νομικών προσώπων. Η καταληκτική ημερομηνία που ισχύει σήμερα για την υποβολή των δηλώσεων αυτών είναι η 30η Ιουνίου 2016.

Ωστόσο η καθυστέρηση είχε βάλει ήδη σε μεγάλες μπελάδες τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και το ίδιο το δημόσιο, αφού είχαν μείνει για μήνες «στο

περίμενε» πάνω από 10.000 αιτήσεις για επενδύσεις ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ!

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν εκατομμύρια ευρώ επιχειρηματικών επιδοτήσεων στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης, ανακοινωθηκε και παράταση ενός μηνός για τις προθεσμίες που έληγαν προχθές, για όσους δεν μπορούσαν να κάνουν αίτηση επειδή δεν είχαν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, όπως απαιτούν οι κανονισμοί.

Τουλάχιστον 10.000 αναπτυσσόμενες, υγιείς και καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις είχαν ζητήσει ηλεκτρονικούς κωδικούς για να μπουν στα προγράμματα του Τουρισμού και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χιλιάδες άλλες όμως δεν το τόλμησαν καν, βλέποντας πως δεν μπορούσαν να καταθέσουν δήλωση και να κλείσουν τους ισολογισμούς τους επειδή δεν άνοιγε το Taxisnet.

Αποτέλεσμα; Να λαμβάνoυν τα επιχειρησιακά πρόγραμμα ενίσχυσης συνεχώς νέες παρατάσεις και οι ελληνικές εταιρείες να μετατρέπονται σιγά - σιγά όλες σε... inshore ζόμπι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δεν άνοιγε το σύστημα Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη των δηλώσεων φυσικών προσώπων, ή και από το φόβο ότι οι περισσότερες εταιρίες θα δηλώσουν ζημιές και θα ζητούν επιστροφές φόρου.

Έτσι όμως, τουλάχιστον 10.000 δυναμικές εταιρείες δεν μπορούσαν να επωφεληθούν των προγραμμάτων. Μετά την έναρξη των δηλώσεων και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στις προθεσμίες που έληγαν, αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και αρκετές χιλιάδες ακόμα για να καταθέσουν φακέλους, ώστε να τύχουν ενίσχυσης μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων.

Παρότι δεν απαγορεύεται να κατατεθεί ελλιπής ο φάκελος, ώστε να προστεθούν εκπρόθεσμα τα εκκαθαριστικά και οι ισολογισμοί, οι αρμόδιες υπηρεσίες που εξετάζουν τους φακέλους εξέφραζαν φόβους πως θα δημιουργείτο χάος με τις διορθώσεις και συμπληρώσεις των ελλιπών φακέλων, ενώ θεωρείται ασύμφορο και για τον ιδιώτη να αλλάζει ξανά τον τεχνικό φάκελο.

Keywords
Τυχαία Θέματα