Ανοιχτά κατά της κυβέρνησης η Διεθνής Αμνηστία για την πώληση βλημάτων

Η Διεθνής Αμνηστία στράφηκε ανοιχτά κατά της Ελλάδος και της απόφασής της να πουλήσει και να μεταβιβάσει πολεμικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία. Όπως αναφέρει, υπάρχει κίνδυνος αυτό το πολεμικό υλικό να χρησιμοποιηθεί στη σύγκρουση στην Υεμένη, εκεί όπου πραγματοποιούνται πολυάριθμες επιθέσεις, οι οποίες παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία,

αγορές και τζαμιά. Δεν είναι η μόνη οργάνωση προάσπισης ανθρωπιστικών δικαιωμάτων, η οποία πιστεύει ότι η απόφαση αυτή της Ελλάδος ισοδυναμεί με έμμεση και ακατανόητη συμμετοχή σ’ έναν ιδιαίτερα σφοδρό και βρώμικο, κατά πολλούς πόλεμο, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πιο φτωχή χώρα της Αραβικής χερσονήσου. Εκεί που εξελίσσεται μία μορφή γενοκτονίας με θύματα κυρίως αμάχους και παιδιά. Ο «ξεχασμένος πόλεμος», όπως τον χαρακτηρίζει στις εκθέσεις της η Διεθνής Αμνηστία, ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 2015 όταν ένας σουνιτικός στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών επιδρομών για να συντρίψουν τους αντάρτες της εθνότητας Χούτι που ως σιίτες θεωρήθηκαν φυσικά «δάκτυλος» της Τεχεράνης στην περιοχή.

Όχι στα βλήματα που σκοτώνουν παιδιά και αμάχους

Η Διεθνής Αμνηστία μέσω ανακοίνωσης εξέφρασε, όμως, ανοιχτά πια τις επιφυλάξεις της για τον ορατό κίνδυνο που θα έχει η χρήση αυτού του υλικού στην Υεμένη που ήδη βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Επιπλέον, καταδίκασε την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ελλάδα να ανακαλέσει άμεσα την πώληση και μεταβίβαση πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και να αρνηθεί να εγκρίνει τη μεταφορά, προς τα μέρη της σύγκρουσης στην Υεμένη, κάθε είδους συμβατικών όπλων, πυρομαχικά και εξαρτήματα πολεμικού εξοπλισμού». Η Διεθνής Αμνηστία, άλλωστε, έχει τεκμηριώσει χιλιάδες θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούνται από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου και συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Η βρετανική κυβέρνηση επίσης δέχεται τεράστιες πιέσεις για τις στρατιωτικές συμφωνίες που έχει συνάψει με τη Σαουδική Αραβία. Ο βομβαρδισμός κηδείας με θύματα 140 αθώους σόκαρε τη Βρετανική κοινή γνώμη. Τέσσερις διεθνείς οργανισμοί, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να οδηγήσουν τη Βρετανία στο Ανώτατο Δικαστήριο, ισχυριζόμενες πως η πώληση όπλων συνιστά ενίσχυση εγκλημάτων πολέμου. Το αποδεικτικό υλικό με βάση το οποίο το βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Σαουδική Αραβία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην τραυματίζονται άμαχοι δεν έφτασε ποτέ στη δημοσιότητα, διότι συνιστά ζήτημα εθνικής ασφαλείας…

Σημείο μηδέν

Τη στιγμή που η κατάσταση στην Υεμένη έχει φτάσει στο απροχώρητο, η ασφυκτική πίεση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ επιτέλους ανάγκασε τον σαουδαραβικό συνασπισμό να επιτρέψει την προσγείωση τριών αεροσκαφών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πρωτεύουσα Σαναά, για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από τις 6 Νοεμβρίου η Σαουδική Αραβία έχει μπλοκάρει όλα τα λιμάνια και τα αεροδρομίων της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούτι. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι προσπαθεί να σταματήσει την είσοδο στη χώρα όπλων από το Ιράν, ενώ προχώρησε και σε πυραυλική επίθεση κατά του αεροδρομίου της Σαναά, καταστρέφοντας κάποια από τα ηλεκτρονικά συστήματα αεροπλοΐας του. Έρευνα προειδοποίησε ότι χιλιάδες πολίτες στην Υεμένη θα αρχίσουν άμεσα να πεθαίνουν καθημερινά, αν ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός δεν άρει τον αποκλεισμό των βασικών λιμανιών της χώρας.

Τελικά μετά από πολλές εφιαλτικές ημέρες μεταφέρθηκαν στην υπό κατάρρευση χώρα εμβόλια και άλλα φάρμακα για λογαριασμό της UNICEF, αλλά και τρόφιμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει κανείς, όμως που πιστεύει ότι τα παραπάνω αποτελούν κάτι περισσότερο από μία σταγόνα στον ωκεανό.

Θύματα τα παιδιά

Για κάποιους, το αλλοτινό «μαργαριτάρι» της Αραβίας και η χώρα που αποτελούσε «πολιτισμική κληρονομιά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με την UNESCO δεν έχει σωτηρία. Δεν έχει, άλλωστε, απομείνει τίποτα από τις πράσινες κοιλάδες και το φυσικό πλούτο της Υεμένης παρά μόνο θάνατος και πόνος. «Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και σχεδόν όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια στη χώρα αυτή έχουν απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου. «Υπολογίζουμε ότι κάθε 10 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στην Υεμένη από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν», πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και η UNICEF, ο περιφερειακός διευθυντής της οποίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ότι «τα θύματα αυτού του πολέμου είναι τα παιδιά».

Μία χώρα δίχως νερό

Η προειδοποίηση αυτή έγινε αφού η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις πολυπληθείς πόλεις της Υεμένης δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας της χολέρας. Από τον Απρίλιο περισσότεροι από 940.000 άνθρωποι στην Υεμένη έχουν προσβληθεί από τη χολέρα, μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του ακάθαρτου νερού, στη χειρότερη επιδημία που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός έτους και έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 2.200 ανθρώπους, τόνισε η Γιολάντα Ζακεμέ, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ. «Το σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης στην Ντάμαρ και την Άμαραν καλύπτει πλέον μόνο τις ανάγκες του μισού πληθυσμού» πρόσθεσε. Τρεις πόλεις -η Σάαντα, η Τάεζ και η Χοντέιντα- δεν έχουν πλέον καθόλου νερό, καθώς εξαιτίας του αποκλεισμού δεν γίνονται εισαγωγές πετρελαίου, απαραίτητο για την άντληση νερού και την αποχέτευση, στερώντας από σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους το καθαρό νερό.

«Τυφλές» επιθέσεις

Μόλις χθες, στην επαρχία Beyda στην Υεμένη, σκοτώθηκαν άμαχοι σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροπλάνου. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένα στην περιοχή Ουκμπέ Ζάκ της ίδιας επαρχίας. Τα θύματα, μάλιστα, λέγεται ότι δεν είχαν καθόλου διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση ΝΤΑΕΣ αλλά ήταν περαστικοί, κάτοικοι της περιοχής. Κάποιες ημέρες νωρίτερα, οι συνασπισμένες δυνάμεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έπληξαν το υπουργείο Άμυνας στη πρωτεύουσα της Υεμένης στη Σαναά που τελεί υπό των έλεγχο των δυνάμεων Χούτι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αυτοπτών μαρτύρων αναφέρεται ότι, τα μαχητικά που συνασπισμένων δυνάμεων διοργάνωσαν την δεύτερη αεροπορική επιδρομή τους εντός μιας εβδομάδας με στόχο το υπουργείο Άμυνας που σήμερα ελέγχεται από τις δυνάμεις των Χούτι στην Σαναά. Το επίσημο πρακτορείο ΣΑΒΑ που τελεί υπο ων έλεγχο των Χούτι μετέδωσε ότι, στην διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών των μαχητικών επλήγησαν ορισμένες εστίες και ότι προκλήθηκαν σοβαρές υλικές καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες. Εξάλλου, εναέριες επιθέσεις είναι που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία της χώρας. Ως αποτέλεσμα, το βάρος της περίθαλψης ενός πληθυσμού που στενάζει από τον πόλεμο και τις επιδημίες πέφτει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που όμως δεν μπορούν πλέον να στείλουν άλλη βοήθεια στη χώρα.

Τριγμοί στην κυβέρνηση εξαιτίας του αιματοκυλίσματος

Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται από τον Μάρτιο του 2015, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού Σαουδικής Αραβίας-Ιράν στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Το αιματοκύλισμα της χώρας, όμως, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο, καθώς κινδυνεύει πλέον άμεσα η ζωή 15 εκατομμυρίων ατόμων. Η έμμεση εμπλοκή της Ελλάδος έχει προκαλέσει μεγάλες εσωτερικές ρωγμές στην κυβέρνηση. Τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε «παλιά ιστορία τον πόλεμο στην Υεμένη», ο Νίκος Φίλης και άλλα κορυφαία κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα οφείλει να υπακούσει στα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου και να μην κλείνει τα μάτια στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. «Έχω διατυπώσει την άποψη ότι η συζήτηση για τους εξοπλισμούς στη Σαουδική Αραβία πρέπει να υπακούσει στα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου, το τελευταίο είναι τον Ιούνιο και αυτή την εβδομάδα έχουμε και νέα συζήτηση στην ευρωβουλή», είπε ο Νίκος Φίλος και υπογράμμισε ότι «η ευρωβουλή αποφαίνεται ότι είμαστε σε μια ανθρωπιστική κρίση και ότι η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας είναι άμεση και εις βάρος αμάχων. Δολοφονούνται άμαχοι».

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης επίσης συμπάσχει με το δράμα στην Υεμένη, αλλά δεν βλέπει την σύνδεση της Ελλάδας με αυτό. «Αν κάποιος μου έλεγε ότι αν δεν πουλήσουμε αυτές τις οβίδες και αυτά τα βλήματα θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, θα το σκεφτόμουν κι εγώ διαφορετικά». Διευκρίνισε, μάλιστα- προς αποφυγήν παρεξηγήσεως- ότι «τα όπλα είναι, δεν είναι για αγαθοεργίες, είναι για κακούς σκοπούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα