Άνοδος στις ευρωαγορές παρά τους εμπορικούς φόβους

Σε θετικό πρόσημο «γύρισαν» οι ευρωπαϊκές αγορές λίγο μετά το ελαφρώς πτωτικό άνοιγμα, παρά τον νέο γύρο εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.
Ειδικότερα, στις κινεζικές εισαγωγές θα επιβληθεί φόρος 10% από τις 24 Σεπτεμβρίου ο οποίος θα αυξηθεί στο 25% στο τέλος του έτους.

Οι νέοι δασμοί θα επηρεάσουν χιλιάδες προϊόντα από βαλίτσες, τσάντες και προϊόντα ομορφιάς μέχρι θαλασσινά και χημικά προϊόντα, επεκτείνοντας

το εύρος της επιθετικής πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό στις ΗΠΑ.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος αφαίρεσε περί τα 300 προϊόντα από την προηγούμενη λίστα που είχε προταθεί, μεταξύ των οποίων smart watches, κάποια χημικά και άλλα προϊόντα όπως κράνη ποδηλάτων.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας διεμήνυσε ότι η κίνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και ότι δεν έχει άλλη επιλογή, προαναγγέλλοντας αντίποινα κατά των ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κίνας σε έναν κόσμο ελεύθερου εμπορίου.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,18% στις 379 μονάδες.

Το πρωί τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραφαν οι κλάδοι των τραπεζών, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και του λιανικού εμπορίου.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 με πτώση 0,17%, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,55%, στο Παρίσι ο CAC40 στο +0,61%, ενώ στην ευρό-περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,38% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 ενισχύεται κατά 0,43%.

Keywords
Τυχαία Θέματα