Άνοδος στην Ευρώπη - Κέρδη για τις μετοχές πρώτων υλών και τις ιταλικές τράπεζες

Με κέρδη ξεκίνησαν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά την πτώση του δολαρίου σε χαμηλό 17 μηνών έναντι του γεν αλλά και την άνοδο του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,5% στις 330 μονάδες με τις μετοχές πρώτων υλών και τις τράπεζες να καταγράφουν ριμπάουντ, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση

μέσα στην εβδομάδα. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 0,9% μέχρι στιγμής.

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε, οδεύοντας προς την έβδομη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων, καθώς τα στοιχεία για την αμερικανική παραγωγή δείχνουν μείωση εν μέσω μάλιστα συνομιλιών μεταξύ των παγκόσμιων πετρελαιοπαραγωγών για «πάγωμα» της παραγωγής.

Το νικέλιο ενισχύεται κατά 0,9% οδηγώντας υψηλότερα τις τιμές βασικών μετάλλων, ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,6% και τα αμερικανικά ομόλογα καταγράφουν πτώση. Ανοδικά κινούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street.

Οι επενδυτές «παίρνουν ανάσα» μετά από μια εβδομάδα έντονων συναλλαγών και διακυμάνσεων, κατά την οποία η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος ενισχύθηκε σε νέα υψηλά από το 2011.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν και τα πρακτικά της Fed και της ΕΚΤ αλλά και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τα ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία.

Ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,56% στις 6.171 μονάδες, ο DAX καταγράφει άνοδο 0,6% στις 9.588 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,58% στις 4.271 μονάδες, ο IBEX καταγράφει άνοδο 0,9% στις 8.367 μονάδες και ο FTSE MIB κινείται με κέρδη 2,35% στις 17.213 μονάδες.

Στις μετοχές, η Anglo American Plc και η Rio Tinto Group οδηγούν τα κέρδη στον δείκτη πρώτων υλών με άνοδο 3%. Ράλι για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ κι έναν μήνα.

Η UniCredit SpA ενισχύεται κατά 5,1% μετά την δήλωση του CEO της ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «εργάζονται πυρετωδώς» για τη συμμετοχή ιδιωτικών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι Banca Popolare dell'Emilia Romagna SC και Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ενισχύονται πάνω από 3%.

Η Air France-KLM Group καταγράφει άνοδο 1,9% μετά την αύξηση επιβατικής κίνησης τον Μάρτιο. «Άλμα» 6,4% για την Axel Springer SE μετά την σύσταση buy για τη μετοχή της από την JPMorgan Chase & Co.

Στον αντίποδα, η Tullow Oil Plc ήταν από τις λίγες μετοχές (περίπου 100) που υποχωρούν. Συγκεκριμένα, η μετοχή υποχωρεί κατά 3%.

Στα μέταλλα, η τιμή του χαλκού ενισχύεται κατά 0,3%, ενώ το νικέλιο καταγράφει ριμπάουντ μετά από πτώση 2,3% την Πέμπτη. Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχωρεί κατά 0,6%, διαγράφοντας την εβδομαδιαία άνοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα