Ανοδικά για την εβδομάδα οι ευρωαγορές με κέρδη άνω του 4%

Οι πιέσεις στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν ήταν αρκετές για να ανακόψουν, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, τη θετική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν εμφανίζονται απόλυτα αισιόδοξοι για το μέλλον.

Για μία ακόμη εβδομάδα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές τραπεζικών ομίλων, κυρίως ιταλικών, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για την «υγεία» του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και κυρίως την αντοχή του σε ένα ενδεχόμενο νέο σοκ.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας

και Σ. Αραβίας (αλλά και άλλων μελών του OPEC) για πάγωμα της ημερήσιας παραγωγής στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιανουάριο, αρχικά έδρασε υποστηρικτικά τόσο για τον μαύρο χρυσό όσο και για τις αγορές στο σύνολό τους.

Με το πέρασμα, πάντως, των ημερών οι επενδυτές συνειδητοποίησαν αυτό για το οποίο οι ειδικοί μιλούσαν εξ αρχής, ότι δηλαδή η εν λόγω συμφωνία δεν πρόκειται να μειώσει τις ποσότητες πετρελαίου που «πέφτουν» στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης να παραμένει ελλειμματικό.

Αναφορικά με τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, ο Euro Stoxx 600 σημείωσε την Παρασκευή πτώση 0,8% στις 326 μονάδες, αλλά έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 4,38%.

Ανάλογη η εικόνα για τον DAX 30, ο οποίος την Παρασκευή υποχώρησε 0,88% στις 9.388 μονάδες, ενώ για την εβδομάδα είχε κέρδη 4,6%.

Πτώση 0,36% για τον FTSE 100 την Παρασκευή στις 5.950 μονάδες και 0,39% για τον CAC 40 στις 4.223 μονάδες, ενώ και οι δύο έκλεισαν σε εβδομαδιαία βάση με θετικό πρόσημο. Κέρδη 4,2% για τον FTSE 100 και 5,7% για τον CAC 40.

Σφυροκόπημα ρευστοποιήσεων δέχθηκαν τόσο οι ιταλικές όσο και οι ισπανικές τράπεζες την Παρασκευή, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί 1,2% στις 16.909 μονάδες και τον IBEX 35 να αποδυναμώνεται 0,8% 1,22% στις 8.194 μονάδες.

Όμως τόσο ο ιταλικός FTSE MIB όσο και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισαν θετικά σε εβδομαδιαία βάση, με κέρδη 2,4% και 3,4% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα