Ανεξέλεγκτη η πτώση της τουρκικής λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας άφησε σήμερα αμετάβλητη την πολιτική της για τα επιτόκια, παρά τις εκτιμήσεις για αύξησή τους μετά την άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό 14 ετών τον Ιούνιο, μία κίνηση που πιθανόν να δημιουργήσει περαιτέρω νευρικότητα στους επενδυτές για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 17,75%.

Δεκαπέντε από τους 16 οικονομολόγους σε

έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση ενώ η επικρατέστερη πιθανότητα θεωρείτο μια αύξηση κατά 100-125 μονάδες βάσης.

Η τουρκική λίρα, που από τις αρχές του 2018 έχει χάσει περίπου 20% της αξίας της, υποχώρησε στις 4,91 λίρες ανά δολάριο μετά την απόφαση, από τις 4,7605 πριν την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπογραμμίζει ότι η «σφιχτή στάση της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί αποφασιστικά έως ότου οι πληθωριστικές προοπτικές να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η τιμολογιακή συμπεριφορά, η συμβολή της δημοσιονομικής πολιτικής στη διαδικασία εξισορρόπησης και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό θα παρακολουθούνται στενά και εάν χρειαστεί θα υπάρξει περαιτέρω νομισματική σύσφιξη».

Δεν ήταν απολύτως σαφές το πώς θα βελτιωθεί το outlook του πληθωρισμού εάν η Κεντρική Τράπεζα της Τουεκίας δεν αυξήσει τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Τον Ιούνιο του 2018 ο πληθωρισμός ανήλθε στο 15,4% από 12,1%, το υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 15 χρόνια.

Πριν από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η JPMorgan σε report της τόνισε ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής και των επιτοκίων λόγω της έντονης αύξησης του πληθωρισμού τον Ιούνιο, πριν από τέσσερις μήνες ήταν περίπου 9%)».

Άλλοι αναλυτές ισχυρίστηκαν επίσης ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι κρίσιμη για να διευκολυνθεί η επικρατούσα αίσθηση του σκεπτικισμού των επενδυτών, εν μέσω αυξανόμενων εξωτερικών κινδύνων, καθώς και ανησυχίες ότι ο Erdogan προετοιμάζεται να αναλάβει το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Τουρκία το οποίο δεν ελέγχει.

Το αποτέλεσμα είναι καθαρό χάος για την τουρκική στην αγορά συναλλάγματος.
Τέλος, η Citi ήταν λακωνική όσον αφορά το τουρκικό νόμισμα τονίζοντας ότι «για την ώρα δεν θα προσπαθούσαμε να βρούμε τον ¨πάτο¨ για την τουρκική λίρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα