Αναβιώνει το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Ε.Ε.

Το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» δεσμεύτηκαν την Κυριακή να αναβιώσουν η Γερμανία, η Πολωνία και η Γαλλία, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Ε.Ε., όπως το Brexit.

Η «ομάδα» σχηματίστηκε πρώτη φορά πριν 25 χρόνια, μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Σε πεντασέλιδο κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί Εξωτερικών που πήραν μέρος, αναγνώρισαν ότι δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις για τα προβλήματα της Ευρώπης, αλλά τόνισαν ότι σκοπεύουν

να δείξουν στους πολίτες της ότι η Ε.Ε. μπορεί να πετύχει περισσότερα ως ενιαίο μπλοκ απ' ότι μπορεί να πετύχει το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα, στο πνεύμα μιας ανανεωμένης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καθώς πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση για το μέλλον είναι η κοινή και συντονισμένη δράση των κρατών μελών» ανέφερε το ανακοινωθέν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι οι ηγέτες των τριών χωρών θα συναντηθούν πριν το τέλος του 2016, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν Μαρκ Αιρώ, είπε ότι η Γαλλία θα φιλοξενήσει τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν ευρύτερες συναντήσεις με χώρες όπως την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία.

Ο Σταϊνμάιερ πρόσθεσε ότι η τριμερής έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση βασικών ζητημάτων και ερωτημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ε.Ε.

«Η απόφαση της Βρετανίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η απόφαση του βρετανικού λαού αντανακλά ένα λάθος της Ε.Ε. και πρέπει να βρούμε τρόπο να το διορθώσουμε» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

Τέλος, ο Σταϊμάιερ αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των υπουργών σε θέματα όπως το προσφυγικό ωστόσο είπε ότι αυτό δεν αποτέλεσε θέμα της σημερινής συνάντησης.

Αντίθετα, τόνισε ότι θα συζητηθεί σε μελλοντικές συναντήσεις, μαζί με άλλα φλέγοντα θέματα της Ε.Ε. , όπως η ασφάλεια και η απασχόληση.

Μάλιστα, ζήτησαν από κοινού την καθιέρωση ετήσιου ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Ασφάλεια.

Όπως είπαν η Ε.Ε. χρειάζεται καλύτερη στρατιωτική δομή και την ανάπτυξη μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Όσον αφορά την οικονομία, κάλεσαν σε περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι η ομάδα της Βαϊμάρης συναντήθηκε τελευταία φορά πριν πέντε χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα