Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Standard & Poor's

Στο CCC+/C η αξιολόγηση για Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα - Σταθερές οι προοπτικές για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα - Ευνοϊκή επίδραση θα έχει η μερική χαλάρωση των capital

controls

της Σοφίας Ζαφείρη

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος χαρακτηρίζει ως «σταθερές» τις προοπτικές τους.

Ο οίκος τοποθετεί τον βαθμό αξιολόγησης για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζας Πειραιώς στο CCC+/C από SD (selective default, επιλεκτική χρεοκοπία) που ήταν πριν, υπογραμμίζοντας ότι ένας εκ των βασικών λόγων είναι η χαλάρωση των κανόνων που ισχύουν για τα capital controls.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού οίκου η έστω και περιορισμένη χαλάρωση των capital controls μπορεί να οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ενώ τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία μοιάζει να έχει προσαρμοστεί στο καθεστώς των capital controls και να μην αντιμετωπίζει προβλήματα «λειτουργίας».

Αναφορικά με τον χαρακτηρισμό ως «σταθερών» των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στην έκθεση υποστηρίζεται ότι «παρά την εύθραυστη οικονομική εικόνα, δεν θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν, βραχυπρόθεσμα, κάποιο πρόβλημα να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις».

Πάντως ο οίκος προσθέτει ότι οι όποιες επιστροφές καταθέσεων εντός των επόμενων μηνών δεν θα είναι εντυπωσιακές, ενώ τονίζεται ότι το όριο ανάληψης 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες θα παραμείνει σε ισχύ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκτιμάται ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται για τη ρευστότητά τους από το Ευρωσύστημα τουλάχιστον για ακόμη 12 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα