Αναταράξεις στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες μετά τις απειλές Τραμπ

Μεικτή ήταν η εικόνα των χρηματαγορών στην Ασία την Παρασκευή με τις περισσότερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται πιέσεις μετά τις απειλές του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση της φορολογίας στην Toyota αλλά και την άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου.

Η μετοχή της Toyota υποχώρησε 1,69%, της Nissan

2,21%, της Honda 1,91%, της Mazda Motor 3,17% και της Mitsubishi Motors 2,64%. Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 18.454,33 μονάδες καταγράφοντας όμως εβδομαδιαία κέρδη 1,7%.

Χθες το βράδυ ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, απείλησε μέσω twitter την Toyota για μεγάλο διασυνοριακό φόρο στην περίπτωση που προχωρήσει στα σχέδια της να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στο Μεξικό. Ως απάντηση ο υπ. Εμπορίου της Ιαπωνίας Χιροσίγκο Σέκο είπε πως οι ιαπωνικές εταιρείες θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ το γιεν ενισχύθηκε στο 116,03 έναντι του δολαρίου από τα 118 που ήταν στις αρχές της εβδομάδας.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, στις 5.755,58 μονάδες παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η χώρα είχε απρόσμενα εμπορικό πλεόνασμα 1,24 δισ δολ. Αυστραλίας το Νοέμβριο. Ο Kospi στη Ν. Κορέα έκλεισε με κέρδη 0,35%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng είχε οριακές μεταβολές ενώ ο Shanghai Composite στην Κίνα σημείωνε απώλειες 0,35%.

Keywords
Τυχαία Θέματα