«Ανάσα» για ένα χρόνο με μείωση δημοτικών τελών στο Eμπορικό Τρίγωνο

Της Στεφανίας Σούκη

Σε ένα χρόνο από σήμερα, τον Μάιο του 2019 υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πεζοδρόμησης και η αναβάθμιση του εμπορικού τριγώνου, σε μία περιοχή 110 στρεμμάτων, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μέχρι τότε και με δεδομένες τις αντιδράσεις από πλευράς των καταστηματαρχών, που έχουν απευθύνει επανειλημμένα επιστολές στους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας επίσπευση των εργασιών, ο δήμος Αθηναίων μειώνει κατά 50% τα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις του Εμπορικού Τριγώνου όσο

διαρκούν τα έργα αναβάθμισης. «Σε συνεχή διάλογο, συνεννόηση και συστηματική διαβούλευση με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του Εμπορικού Τριγώνου και όπως ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των εμπόρων, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα έργα στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, μειώνονται κατά 50% τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τις εμπορικές επιχειρήσεις, όπως ομοφώνως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από πλευράς του δήμου.

Η μείωση των δημοτικών τελών αφορά τα καταστήματα που βρίσκονται επί των οδών Χαβρίου, Λεωχάρους, Μιλτιάδου, Καρόρη, Αβραμιώτου, Αγάθωνος, Βλαχάβα , Χρυσοσπηλιωτίσσης, Πολυκλείτου, Αγίου Μάρκου, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Καλαμιώτου, Βύσσης, Πλατεία Ιερού Λόχου, Καραμάνου, Ευαγγελιστρίας και Νικίου, για όσο διάστημα διαρκούν τα έργα, η δε εφαρμογή της θα γίνεται σταδιακά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το σχεδιασμό εργασιών.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Εμπορίου, Ανάπτυξης και διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων κυρία Νέλλη Παπαχελά, οι καταστηματάρχες, οι επιχειρήσεις των οποίων βρίσκονται στους εν λόγω δρόμους, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων-Τμήμα Ανταποδοτικών τελών και Τ.Α.Π, εντός δέκα ημερών, επισυνάπτοντας τίτλους ιδιοκτησίας, ή το μισθωτήριο με τα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων τους και λογαριασμούς ρεύματος στο όνομα της επιχείρησης ή του επαγγελματία.

Με βάση την εισήγηση της δημοτικής αρχής, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει οικονομικό αντιστάθμισμα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, λόγω της προσωρινής δυσκολίας πρόσβασης των πελατών τους, από τα έργα αποκατάστασης. Από πλευράς των εμπόρων αναγνωρίζεται μεν ότι τα έργα ανάπλασης θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα δώσουν «πνοή» στην περιοχή, ωστόσο δε λείπουν όλο το προηγούμενο διάστημα τα παράπονα περί καθυστερήσεων, γεγονός το οποίο έχει γνωστοποιήσει και πιο επίσημα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.


Η άλλη πλευρά, αυτή του δήμου στέκεται στην πολυπλοκότητα των εργασιών, δεδομένου ότι πρέπει να συντονιστούν πολλές και διαφορετικές εργασίες πάνω σε διαφορετικό αντικείμενο, δίνοντας μάλιστα και το σχετικό χρονοδιάγραμμα για το πέρας των εργασιών, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση για κάθε δρόμο είναι 2 με 2,5 μήνες.

Παρατίθεται η ενδεικτική έναρξη εργασιών για κάθε δρόμο:

-Καρόρη (από Βορέου ως Αθηναΐδος) Αβραμιώτου, Αγάθωνος, Μάϊος 2018
-Καρόρη (από Βορέου ως Αγάθωνος) Καΐρη, Πολυκλείτου, Ιούνιος 2018
-Βλαχάβα, Ιούλιος 2018
-Αγίου Μάρκου (από Ιερού Λόχου ως Μιλτιάδου), Πλ. Αγίας Ειρήνης, Αύγουστος 2018
-Βύσσης (από Αθηνάς ως Καΐρη), Σεπτέμβρης 2018
-Χρυσοσπηλιωτίσσης, Αγίου Μάρκου, (από Μιλτιάδου ως Κολοκοτρώνη), Νοέμβριος 2018
-Μιλτιάδου, Δεκέμβριος 2018
-Νικίου, Ιανούαριος 2019
-Πλατεία Καραμάνου, Καλαμιώτου, Φεβρουάριος 2019
-Βύσσης (Καϊρή ως Αθηνάς), Ευαγγελιστρίας, Μάρτιος 2019.

Στόχος του δήμου της Αθήνας, είναι το εμπορικό τρίγωνο, μέσα στο οποίο 10 δρόμοι έχουν αποδοθεί τον τελευταίο χρόνο στους πεζούς, να εξελιχθεί σε τρίγωνο – πρότυπο, όσον αφορά τον σεβασμό στο δημόσιο χώρο, τα ωράρια τροφοδοσίας των καταστημάτων και αποκομιδής απορριμμάτων και τους καθαρούς τοίχους από γκράφιτι. Οι εργασίες πεζοδρόμησης και αναβάθμισης των δικτύων καλύπτονται από δημοτικούς πόρους, ενώ οι πρόδρομες δράσεις και η αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού υλοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ενδεικτικά για το ζήτημα των σκουπιδιών, σύμφωνα με τους επιτελείς του προγράμματος, στην περιοχή παρέμβασης των 110 στρεμμάτων έχει γίνει λεπτομερής σχεδιασμός σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων. Εχουν αγοραστεί νέα μικρά οχήματα καθαριότητας, και πλέον η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται ακόμη συχνότερα, ακόμη και με ραντεβού με τους καταστηματάρχες. «Αρκεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν σημεία γύρω από το Τρίγωνο, στα οποία η αποκομιδή γίνεται έως και 4 φορές την ημέρα, ώστε να διατηρείται το κέντρο καθαρό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα