Ανάπτυξη όχι για τα funds του Thomsen, αλλά με μικρομεσαίους

Στην τελευταία συνέντευξη, του Πρωθυπουργού σε κάποια στιγμή ψιθύρισε κάτι για ανάπτυξη του ΑΕΠ 1,5% το 2014 και όχι 0,60% που περιμένουν όλοι. Το 1,5% δεν είναι ανέφικτο σενάριο και ήδη συζητείται σε κάποια γραφεία της Goldman Sachs στο Λονδίνο.

Επί τέσσερα χρόνια η ελληνική οικονομία είναι ένα πιεσμένο ελατήριο που ψάχνει διέξοδο, και φυσικά θα τη βρει. Βεβαίως, το νούμερο του 1,5% δεν λέει τίποτα στους περισσότερους.
Στον

ιδιωτικό τομέα λ. χ. όπως είπε σωστά ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης, οι μισθοί των εργαζομένων λειτουργούν με δυο ταχύτητες. Οι παλιοί εργαζόμενοι αμείβονται υψηλότερα και οι νέοι δουλεύουν περισσότερο για να αμειφθούν με λιγότερα. Η στρέβλωση χρειάζεται διόρθωση.

Στο Δημόσιο, οι εργαζόμενοι είναι καταδικασμένοι και πλην προκλητικών εξαιρέσεων, οι υπόλοιποι αμείβονται με λιγότερα, προσφέροντας και δουλειά πολλές φορές. Από που θα προέλθει λοιπόν το 1,5% και ποιος θα το καρπωθεί;
Ο Τουρισμός θα προσφέρει ένα μεγάλο κομμάτι ιδιαίτερα αν πείσουμε την Τρόικα να διατηρήσει ένα χαμηλό ΦΠΑ, όχι μόνο στην εστίαση, αλλά σε όλο το τουριστικό κύκλωμα. Όταν το ευρώ διολισθήσει περαιτέρω, ο τουρισμός θα γνωρίσει νέες δόξες- εφόσον οι σοβαροί επιχειρηματίες επενδύσουν τα χρήματα που εισέπραξαν σε νέα καλύτερα καταλύματα, όπως συμβαίνει στην Ρόδο.

Η ναυτιλία θα προσφέρει κι αυτή ένα μεγάλο μέρος καθώς τα ναύλα αυξάνονται σταδιακά. Οι ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες που είναι καλά τοποθετημένες θα κερδίζουν πάρα πολλά σε 1-2 χρόνια. Επειδή τα χρήματα για τους εφοπλιστές θα είναι πολλά- και συνήθως δεν έχουν και πολλές ιδέες- ένα μέρος θα επενδυθεί και στην Ελλάδα. Ένα τρίτο κομμάτι θα κατευθυνθεί στις εξαγωγικές που επίσης είναι καλά τοποθετημένες και παράγουν προϊόντα με υψηλά περιθώρια κέρδους. Ακόμη και οι μικροί που ταξιδεύουν με τα λάδια στο εξωτερικό θα την βρουν την άκρη στο τέλος.
Ένα κομμάτι από την ανάπτυξη θα διεκδικήσουν και οι τεχνικές καθώς δεν μπορούν να μείνουν δίχως καμία δουλειά.

Τι μένει για τους υπόλοιπους ; Τίποτα. Εφόσον δεν δημιουργηθεί τα επόμενα 2 χρόνια μια μαγιά απο 200-300 χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τότε η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί στον αιώνα τον άπαντα.
Η “ κακιά” Θάτσερ την οποία βρίζουν όλοι δημιούργησε μια σειρά μικρομεσαίων και τους περίφημους εκατομμυριούχους της στον χρηματοοικονομικό τομέα. Για να γίνει πραγματικότητα η χρηματοδότηση επιχειρήσεων χρειάζεται να κινητοποιηθούν όλοι. Το χρηματιστήριο να δημιουργήσει αγορά εταιρικών ομολόγων για να δανειστούν, και να εξετάσει εκ νέου τους όρους αυξήσεων κεφαλαίου.
Οι τράπεζες αφού θα επιστρέψουν τα χρήματα πιο γρήγορα με τα warrants, να δανείσουν επιτέλους την αγορά.

Όσο για τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη πρέπει να καταλάβει ότι η δουλειά δεν θα γίνει με 100 εκατ. ευρώ με την γερμανική KFW, με χρηματοδοτήσεις όχι στους κοινωνικούς εταίρους, αλλά σε όλους όσοι ρισκάρουν. Το 1,5% λοιπόν, δεν είναι ο “ άσσος” για τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για να ζητήσει εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, όπως τον συμβουλεύουν. “Ασσος” δεν είναι επίσης η πρόταση μομφής για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα. Αντί λοιπόν και οι δυο από κοινού να πιάσουν τον Τόμσεν - υπενθυμίζοντας του ότι, η χώρα δεν μπορεί να δοθεί σε φιλικά του Funds όπως ζητά νευριασμένος – θα αναλωθούμε πάλι σε κοκορομαχίες.

Υ. Γ Ο Thomsen φέρεται νευριασμένος διότι ένας μεγάλος οργανισμός του χάλασε την “σούπα” καθώς οι κινήσεις του χάλασαν δουλειές για κάποια φιλικά funds του Δανού.

Blogger Δημήτρης Παφίλας
Keywords
Τυχαία Θέματα