Αναλυτές: Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει το QE λόγω πετρελαίου


Το 61% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θεωρούν πιθανές και τις επιλογές της αύξησης του μηνιαίου ορίου του QE, καθώς και της περικοπής των επιτοκίων καταθέσεων

Ο Μάριο Ντράγκι ίσως χρειαστεί να ανεβάσει στροφές στο πρόγραμμα του QE και γι' αυτό θα πρέπει να κατηγορήσει την πορεία του πετρελαίου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σε

έρευνα που διενεργήθηκε το 60% των οικονομολόγων που συμμετείχαν, προβλέπει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση μέσα στο έτος, από 40% τον Δεκέμβριο, μετά τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου με αποτέλεσμα να πιεστεί περαιτέρω το
outlook του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, το 57% θεωρεί πιθανό ο Ντράγκι να επεκτείνει τη μηνιαία αγορά ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ που είναι τώρα, ενώ το 53% «βλέπει» και μια ακόμα μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων.
Πάντως, από τότε που η ΕΚΤ άρχισε το QE – 10 μήνες πριν – οι τιμές έχουν μετά βίας αυξηθεί και το χρονοδιάγραμμα για πληθωρισμό κοντά στον ευρωπαϊκό στόχο του 2% έχει πάει πολύ πίσω.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα συναντηθεί την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη, ενώ ήδη υπάρχουν ενδείξεις διχασμού των μελών του σε ό,τι αφορά την επιλογή πολιτικής, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις στον Ντράγκι να πείσει όσους τον παρακολουθούν ότι έχει ακόμα τη δύναμη να «περάσει» τη γραμμή του.

«Εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, η ΡΚΤ πιθανότατα δεν θα κάτσει απλά να περιμένει και να εύχεται για το καλύτερο», αναφέρει ο αναλυτής της Nordea Markets, Holger Sandte. «Ίσως δούμε περισσότερη χαλάρωση ακόμα και μέσα στον Μάρτιο».

Τον Μάρτιο η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες της προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Και τότε η όποια υποβάθμιση μπορεί να αποτελέσει τη δικαιολογία για την ανάληψη δράσης. Σε άλλη έρευνα, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου ο Ντράγκι είχε διατηρήσει τα επιτόκια στο -0,3% και είχε επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο του 2017 τουλάχιστον. Παράλληλα, είχε δεσμευτεί να επανεπενδύσει τα ομόλογα που έχουν λήξει, ώστε να εμποδίσει την εδραίωση της χαμηλής αύξησης των τιμών. Ωστόσο, το πακέτο αυτό που είχε στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό, κρίνεται ανεπαρκές σε σχέση με τις προσδοκίες των επενδυτών, ωθώντας προς τα πάνω το ευρώ, ενώ οδήγησε στην κατατρόπωση των μετοχών και σε ράλι οτων μολόγων.

Στην έρευνα του Bloomberg, το 45% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το QE τον Μάρτιο και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 10ης του μήνα, ενώ το 45% προβλέπει ότι αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Το υπόλοιπο 10% βλέπει ανάληψη δράσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα