Αν. Ζώρζος: Το ιταλικό... Masterchef και το κυνήγι τουριστών στη Σαντορίνη

Της Στεφανίας Σούκη

Την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό Masterchef που προβάλλεται με ιδιαίτερη επιτυχία και σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης από το Sky Uno είχε γεύση και...άρωμα από Σαντορίνη.

Τα γυρίσματα για το επεισόδιο της Πέμπτης και μάλιστα με αμιγώς ελληνικό μενού, είχαν γίνει το καλοκαίρι στο νησί,

με τον δήμο Θήρας και τον ΕΟΤ Ιταλίας να υποστηρίζουν το όλο εγχείρημα.

Ο δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος έχει κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε μία προσπάθεια να επιμηκυνθεί η σεζόν στο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας και να επιτευχθεί πιο ισομερής κατανομή του τουριστικού ρεύματος που κατακλύζει το νησί κατά τους θερινούς μήνες. Ο ίδιος τονίζει το τελευταίο διάστημα το γεγονός ότι ήδη, το 11% του εδάφους της Σαντορίνης έχει καλυφθεί με δόμηση και το νησί απειλείται από τον γιγαντισμό, την ίδια στιγμή που αγροτική γή αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε τουριστική, ενώ οι υποδομές του νησιού έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.

Σημειωτέον ότι κατά τους θερινούς μήνες η Σαντορίνη, με 90% πληρότητα, καλείται να εξυπηρετήσει πάνω από 85 χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως, δηλαδή μια πυκνότητα 1118 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο που μπορεί να συγκριθεί με αυτόν της Αττικής!

Ποια είναι η πρόταση του δήμου; Να εφαρμοστεί πιλοτικά στο νησί της Σαντορίνης η αρχή της ολοκληρωμένης παράκτιας διαχείρισης, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης του 2007 για τη Μεσόγειο και να ληφθούν πρωτοβουλίες όπως π.χ. η στήριξη της αγροτικής παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας με μέτρα που δε θα επιτρέπουν την αλλαγή χρήσης. Η θεωρία βέβαια από την πράξη απέχουν πολύ...

Keywords
Τυχαία Θέματα