Αμφίβολη η συναίνεση στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό


Του Σπύρου Γκουτζάνη

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση και η Ευρώπη είναι διχασμένη ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η κυβέρνηση Τσίπρα αντί να επιδιώξει την συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λίγες ημέρες πριν από το συμβούλιο κορυφής των πολιτικών αρχηγών και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετέτρεψε το προσφυγικό σε ένα ακόμη πεδίο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε

χθες ότι η Ελληνική κυβέρνηση ζητά έκτακτη οικονομική ενίσχυση 480 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και υπολογίζει ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει τους 100.000. Παράλληλα έχει ενεργοποιήσει τον στρατό για να σιτίζει περί τους 10.000 πρόσφυγες την ημέρα. Σε 150.000 εκτίμησε ότι μπορεί να αυξηθούν σε δικές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η κατάσταση όμως ήδη στην Ειδομένη είναι απελπιστική καθώς έχουν συγκεντρωθεί περί τους 9.000 πρόσφυγες που καθημερινά κάνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τον δρόμο τους. Οι ελλείψεις όμως είναι σημαντικές σε σημείο που όταν υπάρχει διανομή τροφίμων κάνουν ουρές εκατοντάδων μέτρων για ένα σάντουιτς. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα νησιά όπου επίσης παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες, μετά το σχέδιο της κυβέρνησης να καθυστερεί την μετάβασή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στα κέντρα υποδοχής και στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στηθεί κατά μήκος της εθνικής οδού.

Τα πράγματα όμως μπορεί να εξελιχθούν ακόμη πιο άσχημα καθώς τα Σκόπια δεν ανοίγουν τα σύνορα ούτε για 500 πρόσφυγες την ημέρα. Η ροή στα ελληνικά νησιά συνεχίζεται ενώ η Τουρκία από την πλευρά της δεν συνεργάζεται όπως δείχνει και η απόφασή της να μην επιτρέπει στα πολεμικά του ΝΑΤΟ να περιπολούν στα δικά της χωρικά ύδατα.
Πολιτική αντιπαράθεση αντί για συναίνεση

Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες των θέσεων με τις οποίες η κυβέρνηση θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Δευτέρα η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάστασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την ενδεχόμενη χρήση βέτο η κυβέρνηση προσπαθεί να απεμπλακεί αφού άλλωστε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν. Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι για τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, η Ελλάδα θα φθάσει μέχρι να μπλοκάρει ορισμένες αποφάσεις. «Η σκέψη είναι η εξής: μπλοκάρω αποφάσεις που επιβαρύνουν όλη την Ευρώπη; Και χώρες που διάκεινται φιλικά και υποστηρικτικά στη χώρα; Προφανώς αυτό δεν θα ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές».

Πάντως είναι σαφές ότι υπάρχει απόσταση από τις θέσεις της κυβέρνησης με τη ΝΔ που ζητά και κέντρα κλειστού τύπου όπως και μέτρα αποτροπής του προσφυγικού, όπως και με τα άλλα κόμματα.

Διάσταση όμως μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπάρχει και για την σύνδεση προσφυγικού και αξιολόγησης. Η κυβέρνηση την επιδιώκει, ουσιαστικά έχει δεχθεί την μετατροπή της Ελλάδας από χώρα διέλευσης σε χώρα εγκλωβισμού των μεταναστών με ανταλλάγματα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Αντίθετη θέση πήρε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην το κάνει γιατί κινδυνεύει να ηττηθεί και στα δύο.
Επίθεση Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξεπέλυσε συνολική επίθεση: «Η αξιολόγηση είναι κλινικά νεκρή και το προσφυγικό φουντώνει...Η τηλεοπτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ήταν ανησυχητική. Εχει χάσει τον έλεγχο, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη ηγεσία με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις ως προς το γιατί φτάσαμε εδώ στο προσφυγικό. Οσο και αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει ότι δεν ευθύνεται, η αλήθεια είναι διαφορετική». Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνησή του έδωσε το μήνυμα στους διακινητές ότι ο ευκολότερος δρόμος είναι μέσα από την Ελλάδα, άνοιξε την Αμυγδαλέζα και εξίσωσε οικονομικούς μετανάστες με πρόσφυγες, στην συνέχεια υπονόμευσε τη θέση της χώρας στη Σένγκεν καθώς δεν δακτυλοσκοπούσε τους εισερχόμενους και αδιαφόρησε για τη λήψη κοινοτικών κονδυλίων. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ευχή η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να αποσκοπεί στην διαμόρφωση εθνικής γραμμής και να μην είναι προσχηματική.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν φόβους ότι ο κ. Τσίπρας προχώρησε στην σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που του είχαν ζητήσει με καθυστέρηση και με σκοπό να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές και πολιτικές επιδιώξεις. Άλλωστε καθώς όπως είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε η εκπρόσωπός του Όλγα Γεροβασίλη θα έχει προηγηθεί το υπουργικό συμβούλιο για να επικυρώσει το πλαίσιο με το οποίο ο κ . Τσίπρας θα πάει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τότε οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν μπροστά σε μία διαμορφωμένη κατάσταση. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του Ποταμιού: «Αν η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή στήνεται στο πνεύμα «όλα καλά τα κάναμε και στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε» η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη». Αναφερόμενο στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον Ενικό το Ποτάμι συνεχίζει: «στο μείζον εθνικό πλέον θέμα του μεταναστευτικού ο κ.Τσίπρας σπατάλησε το χρόνο του για να υπερασπισθεί τη θητεία της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο υπουργείο Μετανάστευσης! Έδειξε μάλιστα να καμαρώνει για τις δηλώσεις της υπουργού του περί «ανοιχτών συνόρων» και μεταναστών που «λιάζονται», δηλώσεις που έκαναν την Ελλάδα περίγελο στην Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία». Τέλος αναφέρει ότι είναι διατεθειμένο να υποστείλει την σημαία της κριτικής στην κυβέρνηση, πρέπει όμως ο κ.Τσίπρας να πάψει να προκαλεί και να διχάζει.

To ΠΑΣΟΚ αφού επισημαίνει ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του συνέντευξη επανέλαβε τον εαυτό του. Με πολλές αντιφάσεις, δήθεν αστειάκια και πολλά ψέματα», αναφέρθηκε στο βέτο: «ο κ. Τσίπρας μας «πληροφόρησε» επίσης ότι: Έθεσε veto κατά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό. Μόνο που όταν άρχισε να «απειλεί» είχε ήδη συμφωνήσει -όπως αποδείχθηκε- στα συμπεράσματα τα οποία είχαν εκδοθεί. Και έτρεχε για προφορικές διαβεβαιώσεις χωρίς αξία».

Η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη με μία οξύτατη επίθεση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η οποία ανέφερε ότι «σε σχέση με το προσφυγικό, υιοθετεί τη λαϊκιστική, ακροδεξιά και αυταρχική ατζέντα της ΝΔ των ημερών του κυρίου Σαμαρά». Συμπληρωματικά και ο ΣΥΡΙΖΑ με δική του ανακοίνωση ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ συνεχίζει την ακροδεξιά και ξενοφοβική παράδοση του κ Σαμαρά, σε πλήρη σύμπνοια με τον αντιπρόεδρό του, Α. Γεωργιάδη, που στην ΕΡΤ, υιοθετεί τις αυστριακές θέσεις περί ανεπαρκούς ελέγχου των ελληνικών συνόρων. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ συντάσσεται με τις πιο ακραίες φωνές της Ευρώπης και έτσι προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στη χώρα».

Το ΚΚΕ που θα προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αργηγών, κινείται στην δική του γραμμή: «Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι είναι αυτές οι αποφάσεις που έχουν οξύνει το πρόβλημα και έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες ξεριζωμένους στη χώρα μας. Στήριξε με πάθος την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών και της φύλαξης των συνόρων», ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα