Αλλαγές στο νόμο της ανακύκλωσης, η πρώτη κίνηση Σταθάκη-Φάμελου στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Βήμα για αλλαγές στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανακύκλωση, δίνει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ικανοποιώντας το αίτημα του κλάδου για επαρκές διάλογο, πριν την ψήφιση του νόμου.

Το σχέδιο νόμου που τροποποιούσε το νόμο 2939/01 (Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων -ανακύκλωση) είχε παρουσιάσει πριν ένα μήνα ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Ωστόσο, έτυχε καθολικής αρνητικής κριτικής από τους

δήμους, τα επιμελητήρια και τους φορείς ανακύκλωσης που εκτιμούν ότι πηγαίνει βήματα πίσω την αγορά με κίνδυνο να ακυρώσει όλη την προσπάθεια που καταβάλλουν τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης τα τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μετά από εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας υπό τον κυρίους Σταθάκη και Φάμελο, αποφασίστηκε η παράταση του χρονοδιαγράμματος διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση που αναπτύχθηκε την τελευταία εβδομάδα με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, αλλά και την πρόσφατη αλλαγή πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εκτιμήθηκε ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος για την κατάθεση των προτάσεων των φορέων.

Με την ευκαιρία της παράτασης, ο ΕΟΑΝ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία οργάνωσης συναντήσεων εργασίας και διαλόγου με τους φορείς των παραγωγών, της Αυτοδιοίκησης, καθώς και με τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο.

Στην ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι απαιτούνται άμεσες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης και της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, με την συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, της Παραγωγής και της Επιχειρηματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα