Αλλαγές στο ΕΚΑΣ υπό την πίεση των αντιδράσεων

Tης Μαίρης Λαμπαδίτη

Υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων, το υπουργείο εργασίας τροποποιεί τη διάταξη για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, διευκρινίζοντας ότι η παρακράτηση όσων κληθούν να επιστρέψουν ως αχρεωσθήτως καταβληθέντα τα ποσά που εισέπραξαν εντός του 2016 δε θα ξεπερνά τα 30 ευρώ το μήνα.

Επίσης έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ( που μετονομάστηκε σε «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» ) όσοι χάσουν το επίδομα

θα διατηρήσουν το δικαίωμα για μειωμένη συμμετοχή 10% αντί 25% στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους σε συνδυασμό με την απαίτηση για επιστροφή χρημάτων δημιούργησε τις τελευταίες ημέρες αλγεινή εντύπωση για το σκληρό πρόσωπο της αριστερής κυβέρνησης που ξεκίνησε την εφαρμογή του ασφαλιστικού με απάνθρωπο τρόπο από μια ασθενή κατηγορία συμπολιτών μας. Απελπισμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι με αναπηρία (το μέτρο δεν εξαιρεί κανένα) θα έπρεπε να ζήσουν με 400 ευρώ το μήνα αφού το κράτος θα παρακρατούσε από τη σύνταξη περίπου 134 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο. Επιπλέον βαριά ασθενείς θα έπρεπε να πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακά τους καθώς θα έχαναν το προνόμιο του χαμηλότερου ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα.

Το ΕΚΑΣ θα δοθεί για τελευταία φορά σε 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους μ ε τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου . Οι « χαμένοι» θα κληθούν να επιστρέψουν σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τα ποσά που εισέπραξαν από το Δεκέμβριο του 2015 έως το Μάιο του 2016.

Ειδικότερα, το υπουργείο εργασίας με τροπολογία που θα ενταχθεί στο νόμο "Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις" προβλέπει την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ως γενική θεσμική εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» θεσπίζεται, ως αντισταθμιστικό μέτρο της σταδιακής κατάργησης του Ε.Κ.Α.Σ, η διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του.
Περαιτέρω, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περίπτωση υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης όσων από αυτούς έχουν ήδη εισπράξει τη σχετική παροχή, προβλέπεται ο συμψηφισμός των καταβληθέντων ποσών σε μηνιαίες δόσεις που να μην ξεπερνούν τα τριάντα (30) ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα