«Αιμορραγία» χωρίς τέλος στην ελληνική βιομηχανία

Το σοκ των capital controls αλλά και η αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας που έχει προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης κυρίως προς τους πελάτες στο εξωτερικό συνεχίζουν να αποτελούν μια τεράστια «πληγή» για την ελληνική βιομηχανία, η οποία, παρά τα οκτώ χρόνια ύφεσης, συνεχίζει την πτωτική πορεία και μάλιστα με σημαντικά ποσοστά.

Απόδειξη τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούλιο ο τζίρος της βιομηχανίας υποχώρησε κατά 5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, όταν και είχαν ενεργοποιηθεί οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2015, η πτώση σε σύγκριση με το 2014 είχε φτάσει το 15,1%.

Ο µέσος Γενικός ∆είκτης του κύκλου εργασιών κατά το 12μηνο Αυγούστος 2015 - Ιούλιος 2016, σε σύγκριση µε τον ίδιο ∆είκτη του 12µήνου Αυγούστου 2014 - Ιουλίου 2015, παρουσίασε µείωση κατά 12%, έναντι µείωσης 5,1% που σηµειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούµενων 12µήνων.

Η µείωση του τζίρου στη Βιοµηχανία, σε ετήσια βάση, οφείλεται στις παρακάτω µεταβολές των δεικτών των επιµέρους τοµέων βιοµηχανίας, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατοµείων κατά 4,5%.

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: εξόρυξης µεταλλούχων µεταλλευµάτων και άλλων εξορυκτικών και λατοµικών δραστηριοτήτων.

β. Στη µείωση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιοµηχανιών κατά 6,1%.

Ειδικότερα, στη µείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι µειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: τροφίµων, καπνού και παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα.

Η µείωση του Γενικού ∆είκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιοµηχανία κατά 5,9% το µήνα Ιούλιο 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2015, οφείλεται στις µεταβολές των δεικτών των επιµέρους αγορών ως εξής:

Στη µείωση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 5,3%.

Στη µείωση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 6,7%.

Ανάλυση ετήσιων µεταβολών ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς

Η µείωση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 5,3% το µήνα Ιούλιο 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2015, οφείλεται στις παρακάτω µεταβολές των δεικτών των επιµέρους τοµέων βιοµηχανίας, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατοµείων κατά 3,4%.

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλε, κυρίως, η αύξηση του δείκτη του 2ψήφιου κλάδου άλλων εξορυκτικών και λατοµικών δραστηριοτήτων.

β. Στη µείωση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιοµηχανιών κατά 5,4%.

Ειδικότερα, στη µείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι µειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: τροφίµων, καπνού και παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα.

Ανάλυση ετήσιων µεταβολών ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς


Η µείωση του Γενικού ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 6,7% το µήνα Ιούλιο 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2015, οφείλεται στις παρακάτω µεταβολές των δεικτών των επιµέρους τοµέων βιοµηχανίας, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατοµείων κατά 5,1%.

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλε κυρίως, η αύξηση του δείκτη του 2ψήφιου κλάδου εξόρυξης µεταλλούχων µεταλλευµάτων.

β. Στη µείωση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιοµηχανιών κατά 7,0%.

Ειδικότερα, στη µείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι µειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: καπνού, ειδών ένδυσης, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, χηµικών προϊόντων και προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη.

Επίσης, η µείωση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς στη Βιοµηχανία κατά 6,7% το µήνα Ιούλιο 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2015, οφείλεται στις µεταβολές των δεικτών των επιµέρους αγορών ως εξής:

Στη µείωση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης κατά 14,9%.

Στη µείωση του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης κατά 1,8%

Keywords
Τυχαία Θέματα