Αιφνιδίασε ο Τόμσεν;

Έκπληξη ή αναμενόμενο; Το τι θα έλεγε ο Τόμσεν είχε καταγραφεί από δημοσιογραφικές πληροφορίες εδώ και εβδομάδες. Όμως αυτό που λέει δεν είναι και τόσο σύνθετο,ότι δηλαδή μόνο με αυτήν την επιθετική αύξηση των εισφορών δεν μπορεί να καλυφθεί το έλλειμμα του Ασφαλιστικού που προσεγγίζει τα 4 δισ.

Και για να μην κοροϊδευόμαστε, πώς θα πληρωθούν όλα αυτά από τους επαγγελματίες και τους αγρότες όταν η οικονομία δεν έχει βγει καλά καλά από την ύφεση. Και πολύ περισσότερο όταν οι ετέροι δίνουν περιθώρια μέχρι το Πάσχα

για να γίνει συμφωνία. Όπως διαφαίνεται όμως η συμφωνία έχει τόσες προϋποθέσεις για να κλείσει,που θα χαθεί πάλι χρόνος και για να ανοίξει η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία. Οι περίοδοι αυτές προσαρμογής είναι για τα μεγέθη της οικονομίας πολύ μεγάλες για τα απαιτητικά δεδομένα της μεταβατικής φάσης που διανύουμε.

Όμως εδώ έχουμε μια σύγκρουση με πολιτικά και οικονομικά στοιχεία. Η μεν επιμονή της κυβερνητικής πλευράς για μη περικοπή σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου υποστηρίζεται από την υφεσιακή πλευρά των μέτρων αυτών αλλά και την στήριξη των κοινωνικών αυτών ομάδων. Η δε ένσταση από τους πιστωτές έχει να κάνει με την μη αποτελεσματικότητα της υπερφορολόγησης και της αύξησης των εισφορών που δεν εγγυώνται τους στόχους σε μια οικονομία με την κόπωση της ελληνικής.

Η αλήθεια θα βρεθεί κάπου στην μέση. Το ζήτημα είναι ο χρόνος, το τίμημα και ο κλυδωνισμός. Αυτά όμως ήδη έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις και αύξηση της αβεβαιότητας και σε ένα τόσο δύσκολο διεθνές περιβάλλον αφήνουν μεγάλες αμφιβολίες όχι για την πολιτική κατάληξη,όσο για την οικονομική εξομάλυνση της χώρας.

Η διεθνής αναταραχή μπορεί χθες να κατεύνασε,όμως δεν σημαίνει ότι έχει ξεπεραστεί. Η ελληνική πλευρά πλήρωσε ήδη την αδυναμία της σε σχετικούς όρους με άδειασμα των τραπεζικών μετοχών, θεωρούμενες ως υψηλότατου ρίσκου από τα ξένα κεφάλαια και απογείωση των spreads των ομολόγων.

Υπάρχει μια ακόμα παράμετρος. Το προσφυγικό,η σύνθετη μορφή του οποίου δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις. Ο χρόνος πάντως δεν είναι στο πλευρό μας αν θέλουμε να γυρίσει η χρονιά σε ανάπτυξη και να αρχίσει να ενισχύεται ουσιαστικά το ασφαλιστικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα