Αυξημένα κατά 700 εκατ. τα φορολογικά έσοδα Μαΐου

Λόγω υπερφορολόγησης, κατασχέσεων και ... αποθεματοποίησης ενόψει αυξήσεων φόρων

Του Κωστή Πλάντζου

Πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου που, σύμφωνα με πληροφορίες, στο α΄πεντάμηνο της χρονιάς φτάνουν στα 17,190 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 16,489 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο (+4,25%). Ειδικά το μήνα Μάιο , τα καθαρά φορολογικά έσοδα έφτασαν στα 3,163 δισ.ευρώ έναντι στόχου 2,707 δισ. ευρώ (+16,85%).

Η αύξηση στις εισπράξεις φόρων πάντως δεν

εμπνεει ιδιαίτερα, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποια σιγουριά για θετική πορεία των εισπράξεων φορολογικών εσόδων αφού, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αποδίδεται και στους εξής λόγους:

- όλο και περισσότεροι πληρώνουν –θέλοντας και μη- χρέη από φόρους του παρελθόντος, λόγω της αύξησης των κατασχέσεων, αλλά αφήνουν απλήρωτους τους τρέχοντες φόρους.

- τα έσοδα από τα Τελωνεία εμφανίζουν μεγάλη αύξηση, εξέλιξη που δείχνει πως εταιρίες εμπορίας τσιγάρων έσπευσαν τον Μάιο να «αποθεματοποιήσουν» ταινίες φορολογικής σήμανσης με τον σημερινό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, επειδή θεωρείτο βέβαιο πως ο ΕΦΚ θα τελικά αυξηθεί.

Αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί από τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τότε η αύξηση των εσόδων από φόρους θα αποδειχθεί προσωρινή και τα έσοδα αυτά θα λείψουν τους επόμενους μήνες, οδηγώντας τις εισπράξεις από τρέχοντες φόρους, τέλη και δασμούς ακόμα χαμηλότερα.

Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έρχονται από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. ότι δηλαδή την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα η φορολογική συμμόρφωση κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, στα μεγάλα τουριστικά νησιά όπου ο ΦΠΑ αυξήθηκε από πέρυσι κατά 50%, καταγράφεται υστέρηση ως 37% έως και 62% από τα προσδοκώμενα έσοδα ΦΠΑ!

Τα στοιχεία από το σύνολο των εφοριών και των τελωνείων δείχνουν ότι το Μάιο οι εισπράξεις ΦΠΑ ήταν αυξημένες κατά 24,8% σε σχέση με το στόχο και στο πεντάμηνο 9,8%. Με άλλα λόγια, το «μάρμαρο» το πλήρωσαν και πάλι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα