Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι διαχειριστές hedge fund στον κόσμο

Οι διαχειριστές hedge fund είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψη των επενδυτικών λογαριασμών, την παρακολούθηση της ρευστότητας καθώς και για την παροχή οικονομικών συμβουλών στους επενδυτές.

Από τη Wall Street έως τη Lombard Street (του Ηνωμένου Βασιλείου), οι διαχειριστές hedge funds συγκεντρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά για τους επενδυτές καταφέρνοντας να δημιουργήσουν τεράστιες περιουσίες. Μερικοί μάλιστα,

κερδίζουν περίπου στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το therichest, αυτοί είναι οι δέκα πλουσιότεροι διαχειριστές hedge funds στον κόσμο.

10. Ντέιβιντ Σο

Κάποτε χαρακτηρίστηκε ως η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα στη Wall Street, ο Ντέιβιντ Σο δημιούργησε την περιουσία του μέσω της διαχείρισης hedge funds. Εκμεταλλεύτηκε τα κενά στη χρηματοπιστωτική αγορά, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους.

Πρώην καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ίδρυσε το hedge fund του DE Shaw & Co. το 1988. Η εταιρεία λειτουργούσε κυρίως, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για συναλλαγές ασφάλειας και σήμερα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων εταιρειών όπως η Uber και η NVIDIA. Ίδρυσε επίσης, την DE Shaw Research, η οποία διεξάγει διεπιστημονική έρευνα στη βιοχημεία υπολογιστών.

Συνολική καθαρή αξία: 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια

9. Τσέις Κόλμαν

Ο Τσέις Κόλμαν ξεκίνησε ως επενδυτής hedge fund, αλλά έγινε πρωτοσέλιδο το 2001 όταν ίδρυσε την Tiger Global Management σε ηλικία μόλις, 26 ετών. Πήρε τολμηρά ρίσκα επενδύοντας σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook, το Spotify και το LinkedIn – επενδυτικοί κίνδυνοι που αποκόμισαν σημαντικές αποδόσεις.

Ως επενδυτής, ο Κόλμαν ευδοκιμεί με υπολογισμένους κινδύνους και στρατηγικές κινήσεις. Η Tiger Global Management επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολική καθαρή αξία: 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια

8. Ισραέλ Ένγκλαντερ

Ο Ισραέλ Ένγκλαντερ γεννήθηκε το 1948, αφού ο πατέρας του μετανάστευσε από την Πολωνία στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Άρχισε να διαπραγματεύεται μετοχές στο λύκειο και έκλεισε την πρακτική του στην Oppenheimer & Co κατά τη διάρκεια του κολεγίου. Εργάστηκε στην εταιρεία Kaufmann στη Wall Street – πριν φύγει το 1989 για να ιδρύσει τη Millennium Management. Η αξία του ανέρχεται σε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια και το hedge fund του, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολική καθαρή αξία: 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια

7. Μάικλ Πλατ

Ο Μάικλ Πλατ είναι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bluecrest Capital Management, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία hedge fund στην Ευρώπη. Ίδρυσε την εταιρεία το 2000, αφού πέρασε εννέα χρόνια στην JP Morgan, όπου ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη ανταλλαγών και συναλλαγών δικαιωμάτων προαίρεσης. Η στρατηγική συναλλαγών του Πλατ στην BlueCrest Capital είναι εξαιρετικά μοναδική. Το 2019, απέφερε 53% σε καθαρές αποδόσεις και κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Συνολική καθαρή αξία: 16 δισεκατομμύρια δολάρια

6. Καρλ Άικαν

Ο Καρλ Άικαν χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους διαχειριστές hedge fund, όλων των εποχών. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χρηματιστής για την Dreyfus Corporation το 1961.

Ίδρυσε την Icahn Enterprises το 1968 με κεφάλαιο 450.000 δολαρίων και η εταιρεία του επικεντρώνεται στο risk arbitrage και στις συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης. Ως ακτιβιστής επενδυτής, ο Άικαν είναι διάσημος για τις επιθετικές επενδυτικές του στρατηγικές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη λήψη σημαντικών μεριδίων σε εταιρείες για να επηρεάσουν τις αποφάσεις διαχείρισης τους.

Κατέχει μετοχές σε πολλές εταιρείες όπως η Apple, η Dell και το eBay, και μερίδιο που ξεπερνά το 10% στην παγκόσμια πλατφόρμα ροής Netflix. Ακόμη, κατάφερε να κερδίσει τουλάχιστον, 250 εκατομμύρια δολάρια, αγοράζοντας μετοχές στο Twitter, αφού ο Έλον Μασκ αγόρασε την εταιρεία.

Συνολική καθαρή αξία: 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια

5. Στιβ Κοέν

Ο Στιβ Κοέν ξεκίνησε την καριέρα του ως junior trader στην Gruntal & Co., όπου κέρδισε αρκετά χρήματα για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Το 1992, ίδρυσε την SAC Capital Advisors με 10 εκατομμύρια δολάρια από δικά του χρήματα. Διηύθυνε την εταιρεία για χρόνια, έως ότου, έκλεισε το 2013 όταν και δήλωσε ένοχη με τις κατηγορίες για εμπορία εμπιστευτικών πληροφοριών.

Ίδρυσε την Point72 Ventures το επόμενο έτος. Ο Κοέν αγόρασε τη New York Mets το 2020 για 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη τιμή πώλησης ποτέ για μια ομάδα του Major League Baseball (MLB).

Συνολική καθαρή αξία: 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια

4. Ντέιβιντ Τέπερ

Ο Ντέιβιντ Τέπερ ξεκίνησε τη χρηματοοικονομική του καριέρα ως πιστωτικός αναλυτής στην Equibank το 1992 και συνέχισε ιδρύοντας το Appaloosa Management, ένα παγκόσμιο hedge fund. Η εταιρεία λειτουργεί ως οικογενειακό γραφείο και διαχειρίζεται περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Η εταιρεία της Tepper είναι γνωστή για τη «φιλοσοφία της επένδυσης αξίας» και την εστίασή της σε περιουσιακά στοιχεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του επενδύεται στην Alibaba με ποσοστό 13% και στην Amazon με 11%. Τα ενδιαφέροντα του Ντέιβιντ Τέπερ επεκτείνονται και στον αθλητισμό. Ανέλαβε τους Carolina Panthers της National Football League και την Charlotte FC στο Major League Soccer. Η αξία του αγγίζει τα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Νιου Τζέρσεϊ.

Συνολική καθαρή αξία: 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια

3. Ρέι Ντάλιο

Ο Ρέι Ντάλιο είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας hedge fund στον κόσμο, της Bridgewater Associates, η οποία διαχειρίζεται 124 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ντάλιο ίδρυσε την εταιρεία το 1975 από το διαμέρισμά του με δύο υπνοδωμάτια στη Νέα Υόρκη.

Ως παιδί, έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για τις συναλλαγές και αγόρασε μετοχές της Northeast Airlines για 300 δολάρια σε ηλικία δώδεκα ετών. Είναι ο τρίτος πλουσιότερος διαχειριστής hedge fund, με καθαρή περιουσία 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνολική καθαρή αξία: 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια

2. Τζιμ Σάιμονς

Ο Τζιμ Σάιμονς οφείλει την επιτυχία του στον κόσμο των hedge funds σε μια καινοτόμο προσέγγιση της χρήσης μαθηματικών μοντέλων και αλγορίθμων για την επίτευξη επενδυτικών κερδών. Πριν ασχοληθεί με τα οικονομικά, ήταν μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Stony Brook και εργάστηκε επίσης, στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (IDA) και στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Ίδρυσε την Renaissance Technologies το 1982. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μοντέλα που βασίζονται σε υπολογιστές για να προβλέψει τις αλλαγές των τιμών στην αγορά, μια επιτυχημένη στρατηγική που τους έδωσε τη δυνατότητα να επιβλέπουν 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Συνολική καθαρή αξία: 28,1 δισεκατομμύρια δολάρια

1. Κεν Γκρίφιν

Ο Κεν Γκρίφιν ίδρυσε την πολυεθνική του εταιρεία Hedge Fund Citadel LLC με έδρα το Μαϊάμι το 1990. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Χάρβαρντ, έκανε την πρώτη του επένδυση στο Home Shopping Network (HSN), συγκεντρώνοντας 5.000 δολάρια σε κέρδος.

Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο, ο Γκρίφιν εργάστηκε ως έμπορος στην Glenwood Capital Investments, όπου δημιούργησε τεράστια κέρδη τον πρώτο του χρόνο. Ίδρυσε επίσης την Citadel Securities, μια από τις πιο εξέχουσες εταιρείες παραγωγής αγορών της Wall Street που έχει τα χέρια της σε πάνω από το 25% όλων των συναλλαγών μετοχών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Griffin’s Citadel LLC διαχειρίζεται 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Κέρδισε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, το υψηλότερο ποσό που συγκέντρωσε ποτέ ένας διαχειριστής hedge fund σε ένα χρόνο. Ο Γκρίφιν είναι γνωστός για τις φιλανθρωπικές του προσπάθειές αφού έχει δωρίσει έως και 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Συνολική καθαρή αξία: 35 δισεκατομμύρια δολάρια

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Σταματόπουλος: «Τα βιοκαύσιμα, μια καλή μεσοπρόθεσμη λύση για τη ναυτιλία»

Λόρα Κινγκ: Ποια είναι η «βασίλισσα του χαβιαριού» – Προμηθεύει το Μπάκιγχαμ

Κλιματική αλλαγή: Οδηγεί σε συγκρούσεις και εγκλήματα πολέμου σε όλο τον κόσμο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα