Αυτά είναι τα μερίδια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό μειώνεται το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την ώρα που οι ιδιώτες πάροχοι προσπαθούν να μπουν πιο δυναμικά στην διεκδίκηση μεγαλύτερης «πίτας».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) που αφορούν στις δηλώσεις φορτίου (ζήτηση ρεύματος ανάλογα με την κατανάλωση των πελατών) για τον μήνα Μάρτιο, η ΔΕΗ πήρε το 87,66% του συνόλου των προμηθευτών από 88,58% που ήταν το Φεβρουάριο

και 88,59% τον Ιανουάριο. Κάτι που σημαίνει ότι από την αρχή της χρονιάς έχει χάσει περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες ενώ από πέρυσι το Μάρτιο η μείωση φθάνει το 5,1%. Ωστόσο και αυτή η μείωση κρίνεται ιδιαίτερα μικρή με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω απ' το 50% ως το 2020. Μάλιστα για φέτος ο στόχος είναι η μείωση του μεριδίου στο 75,24%, κάτι όμως που φαίνεται πως δεν μπορεί να επιτευχθεί με το εργαλείο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Κατά τ' άλλα οι ανεξάρτητοι προμηθευτές πήραν μερίδιο 12,34% στην προμήθεια το Μάρτιο. Οι τρεις μεγάλοι παίκτες, που διαθέτουν και δικές τους μονάδες παραγωγής ρεύματος, δίνουν τη δική τους «μάχη». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ η Elpedison είχε το 3,04%, ενώ ΗΡΩΝ και Protergia έχουν το 2,96%. Και οι τρεις εταιρίες έχουν ανεβάσει τα ποσοστά τους σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες του Φεβρουαρίου και του Ιανουαρίου. Ποσοστά κάτω από τη μονάδα έχουν οι Watt & Volt (0,88%), η NRG 0,87%, η Volterra 0,64% κ.ο.κ.

Στ. Μορ.

Keywords
Τυχαία Θέματα