Αυστρία: Ήττα για τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ στις προεδρικές εκλογές

Σοφία Ζαφείρη, Νίκος Βεντουράκης

Στην Αυστρία, οι επαναληπτικές εκλογές για την προεδρία της χώρας, παρολίγο να κερδηθούν από τον ηγέτη του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ αντίπαλός του ήταν ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος δηλώνει ανεξάρτητος, αν και έχει υπάρξει για αρκετά χρόνια ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων. Οι δημοσκοπήσεις

δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν πολύ κοντά, με τις όποιες διαφορές να μπορούν να εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους.

Μία ενδεχόμενη νίκη του κ. Χόφερ θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για ένα κύμα πολιτικής αναταραχής στις ανεπτυγμένες χώρες της ευρωπαϊκής Δύσης, η οποία έχει, ήδη, δεχθεί ένα σφοδρό πλήγμα μετά το Brexit, αλλά και την επικράτηση του -μη επιθυμητού από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες- Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Χόφερ διάλεξε για προεκλογικό σύνθημα το «Πρώτα η Αυστρία», ενώ ζητούσε ισχυρότερο έλεγχο της μετανάστευσης και ενίσχυση των μέτρων προστασίας έναντι τρομοκρατικών απειλών για την Ευρώπη. Στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση κάλεσε τους Αυστριακούς να «πετάξουν από πάνω τους τη σκόνη των παλιών» και δηλώνει έτοιμος να προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας του και όχι μόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη νίκη του θα έφερνε όχι μόνο πρώτη φορά έναν ακροδεξιό στην αυστριακή προεδρία αλλά θα διέκοπτε και μία παράδοση άνω των 60 χρόνων που θέλει τον πρόεδρο της Αυστρίας να προέρχεται από τα παραδοσιακά κόμματα κεντροαριστεράς ή κεντροδεξιάς.

Από την πλευρά του ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν αυτό-παρουσιάζεται ως ένας υποψήφιος που θα φέρει τη σταθερότητα και θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να ολοκληρωθεί η περίφημη οικονομική σύγκλιση της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία δεύτερη εκλογική διαδικασία, καθώς στην προηγούμενη που έγινε τον Μάιο, ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει με μόλις 31.000 ψήφους διαφορά και τελικώς το αποτέλεσμα κρίθηκε άκυρο από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, καθώς φέρεται να υπήρξε λάθος καταμέτρησης στις ψήφους των Αυστριακών που ζουν στο εξωτερικό (επιστολικές ψήφοι).

Αν και η θέση είναι χωρίς ιδιαίτερη πολιτική εξουσία, το αποτέλεσμα σίγουρα θα χαροποιήσει τους Ευρωπαίους αφού πολλοί έβλεπαν την πιθανή νίκη του Hofer ως απόδειξη της αύξησης του λαϊκισμού στην ήπειρο, ιδιαίτερα λόγω του εκλογικού φόντου του 2017 των εκλογών σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία.

Οι αρχικές εκτιμήσεις "βλέπουν" ποσοστό 53% για τον Van der Bellen και 46% για τον Hofer, αλλά μπορεί να αλλάξουν ελάχιστα, χωρίς να επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα